Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τελικά τα PFAS

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤι είναι τελικά τα PFAS
spot_img

Δομή και τοξικότητα των PFAS.

Όπως διαβάσατε στο cibum.gr, αρκετά κράτη ξεκινούν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών τους από ουσίες PFAS ή Per- και πολυφθοροαλκυλίου, που συνήθως ονομάζονται «για πάντα χημικές ουσίες» λόγω της διαρκούς παρουσίας τους στο περιβάλλον. Τα PFAS είναι μια μεγάλη κατηγορία χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την κοινωνία, ανιχνεύονται όλο και περισσότερο ως περιβαλλοντικοί ρύποι και συχνά συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Μια κομβική κίνηση που προκάλεσε ενθουσιασμό στους ειδικούς της δημόσιας υγείας σημειώθηκε στις 10 Απριλίου, όταν η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) παρουσίασε το εναρκτήριο νομικά δεσμευτικό πρότυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα PFAS,

Τι είναι τα PFAS; Γιατί είναι τοξικά;

Τα PFAS αποτελούνται από μια ανθρακική αλυσίδα όπου τα άτομα του άνθρακα έχουν δεσμό με άτομα φθορίου. Ο δεσμός άνθρακα-φθορίου είναι εξαιρετικά ισχυρός, δεν σπάει εύκολα και για αυτό το λόγο τα PFAS θεωρούνται για “πάντα χημικά”, μιας και διασπούνται στο περιβάλλον…

Για την τοξικότητα των PFAS μπορείτε να διαβάσατε εδώ Per- and Polyfluoroalkyl Substance Toxicity and Human Health Review: Current State of Knowledge and Strategies for Informing Future Research

https://setac.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/etc.4890

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο