Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι σημαίνει η μείωση του ΡΗ των ωκεανών

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤι σημαίνει η μείωση του ΡΗ των ωκεανών
spot_img

Οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να είναι ήδη προβληματικές για μια ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών.

Σήμερα τα νέα μάς έρχονται από τον Βρετανικό Guardian. Οι επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στον πλανήτη μας έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Η μείωση του pH (δηλαδή η οξύτητα) των ωκεανών έχει πλέον πάρει εφιαλτικό ρυθμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί!

Έκθεση, από το Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), βασίζεται σε χρόνια έρευνας που δείχνει ότι υπάρχουν εννέα συστήματα και διαδικασίες – τα πλανητικά όρια – που συμβάλλουν στη σταθερότητα των λειτουργιών υποστήριξης της ζωής του πλανήτη. Τα όρια πέρα ​​από τα οποία δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν σωστά έχουν ήδη παραβιαστεί σε έξι. Η κλιματική αλλαγή, η εισαγωγή νέων οντοτήτων, η αλλαγή στην ακεραιότητα της βιόσφαιρας και η τροποποίηση των βιογεωχημικών ροών κρίνονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου, ενώ τα πλανητικά όρια ξεπερνιούνται επίσης στην αλλαγή του συστήματος της γης και στην αλλαγή του γλυκού νερού, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Όλα έχουν επιδεινωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο Levke Caesar, κλιματικός φυσικός στο PIK και συν-συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι υπάρχουν δύο λόγοι που τα επίπεδα οξίνισης των ωκεανών ήταν ανησυχητικά. «Το ένα είναι [ότι] ο δείκτης για την οξίνιση των ωκεανών, που είναι η τρέχουσα κατάσταση κορεσμού του αραγονίτη, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στον ασφαλή χώρο λειτουργίας, πλησιάζει το κατώφλι της υπέρβασης του ασφαλούς ορίου», είπε ο Caesar.

«Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετές νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια που δείχνουν ότι ακόμη και αυτές οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να είναι ήδη προβληματικές για μια ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών, υποδηλώνοντας την ανάγκη [να] επανεκτιμηθούν ποια επίπεδα μπορούν πραγματικά να είναι ονομάζεται ασφαλής.»

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον δεν είναι δικό μας αλλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας!

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο