Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ελαιοχρωματιστής, το κρασί και το Γαλλικό Παράδοξο…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟ ελαιοχρωματιστής, το κρασί και το Γαλλικό Παράδοξο...
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Με αφορμή τα νέα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι ένα σχόλιο που μου είχε πει ένας φίλος ελαιοχρωματιστής: «εσείς οι επιστήμονες την μία τα λέτε έτσι και την άλλη αλλιώς! Τελικά, τι ισχύει με το κρασί; Να το πίνω;»…Τότε είχα χαμογελάσει…Πώς να του εξηγήσω σύντομα και απλά ότι η έρευνα στο χώρο των τροφίμων είναι κάτι που εξελίσεται καθημερινά και νέα δεδομένα έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιά και να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες;

Στο θέμα του κρασιού, όμως, η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF) έρχεται σε αντίθεση με τόνους βιβλιογραφίας και πάμπολλα επιστημονικά δεδομένα. Αν γκουγκλάρει κανείς «Γαλλικό Παράδοξο» (“French Paradox”) μπορεί να βρει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού προστατεύει την καρδιά μας.

Σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 ποτηριών κόκκινου κρασιού κάθε μέρα. Αλλά το κλειδί είναι αυτή η κατανάλωση να γίνεται σε καθημερινή βάση και χωρίς να ξεπερνάμε το μέτρο των 2 ποτηριών την ημέρα. Με άλλα λόγια, όχι δεν μπορούμε να μην πίνουμε καθόλου κατά την διάρκεια της εβδομάδας και να πίνουμε 14 ποτήρια το Σάββατο!

Πώς προστατεύει το κρασί;

Η επιστημονική βάση είναι στέρεη: το κρασί περιέχει πλήθος μικροσυστατικών (π.χ. λιποειδή, αντιοξειδωτικά) που προστατεύουν την καρδιά μας μειώνοντας την λεγόμενη φλεγμονή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις 5 περιοχές του πλανήτης μας (οι λεγόμενες Μπλε Ζώνες) που οι άνθρωποι φτάνουν τα 100 χρόνια, οι άνθρωποι πίνουν κρασί σε καθημερινή βάση!

Συνεπώς, ας κρατάμε μικρό καλάθι στις ανακοινώσεις περί κατανάλωσης κρασιού. Από τα χρόνια του Όμηρου («μήνας που δεν έχει νερό, το κρασί θέλει νερό») μέχρι σήμερα, το κόκκινο κρασί προστατεύει αρκεί βέβαια να θυμόμαστε το ρητό «Μέτρον Άριστον».

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα