Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

WHF: Τελικά ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, δεν κάνει καλό στην υγεία!

ΑρχικήPicksNews LineWHF: Τελικά ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, δεν κάνει καλό στην υγεία!
spot_img

Στον τελευταίο γύρο μιας διαχρονικής συζήτησης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) ισχυρίστηκε ότι η έρευνα δείχνει ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν κάνει καλό στην καρδιά.

Σε μια πρόκληση για «τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», η WHF θέλησε να ακυρώσει την άποψη ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα μπορεί να είναι καλό για την υγεία.

«Η καταχώρηση του αλκοόλ ως απαραίτητου στοιχείου για μια ζωντανή κοινωνική ζωή έχει αποσπάσει την προσοχή από τις βλάβες της χρήσης αλκοόλ, όπως και οι συχνοί και ευρέως δημοσιοποιημένοι ισχυρισμοί ότι η μέτρια κατανάλωση, όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, μπορεί να προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις» είπε η Monika Arora, Μέλος της Επιτροπής Συνηγορίας του WHF και συν-συγγραφέας της σύντομης έκθεσης.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το Γραφείο Βελτίωσης και Ανισοτήτων της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που δείχνουν ότι υπήρξε άλμα στον αριθμό των ανθρώπων που πίνουν σε «επίπεδα υψηλότερου κινδύνου», σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από την πανδημία.

Τέτοια ευρήματα εν μέρει ενοχοποιήθηκαν για την αλλαγή κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια των περιορισμών στην κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι, με την καθηγήτρια Τζούλια Σινκλέρ, πρόεδρο της σχολής εθισμών στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων, να σχολιάζει ότι οι συνεδρίες ποτού ήταν πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο στο σπίτι από ό,τι σε μια παμπ.

Ωστόσο ο Matt Lambert διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Portman -ρυθμιστική αρχή του μάρκετινγκ αλκοόλ στη Βρετανία- αντέδρασε στην ανακοίνωση του WHF, λέγοντας: «Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε τον κίνδυνο μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και να ανησυχούμε αδικαιολόγητα τους υπεύθυνους καταναλωτές που είναι περισσότερο από ικανοί να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να απολαμβάνουν λογικά το αλκοόλ αν το επιλέξουν.

«Η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής για τη μέτρια πλειονότητα, οι τέσσερις στους πέντε ενήλικες πίνουν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές χαμηλού κινδύνου ή δεν πίνουν καθόλου. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις μελέτες με ενδιαφέρον και υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν χαμηλό επίπεδο κινδύνου για όσους πίνουν χαμηλά έως μέτρια.

«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες του καθενός είναι διαφορετικές και για μερικούς ανθρώπους δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης οινοπνεύματος, επομένως ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια λογική και μετρημένη προσέγγιση του κινδύνου.

«Μέσω του Κώδικα Πρακτικής του Ομίλου Portman έχουμε εξασφαλίσει ότι για περισσότερα από 25 χρόνια οι παραγωγοί αλκοόλ δεν κάνουν ισχυρισμούς υγείας στο μάρκετινγκ και στη συσκευασία τους».

Πάντως μια 25ετής μελέτη που κυκλοφόρησε το 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο και ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα