Η αναγκαία επόμενη κίνηση της βιομηχανίας τροφίμων.
Τα μικροπλαστικά…φυγείν αδύνατον!
Σύμφωνα με το cibum.gr, τον περασμένο Μάρτιο επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μόλυνση από μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, το 80% των συμμετεχόντων που εξετάστηκαν, είχαν στον οργανισμό τους σωματίδια πλαστικού, ενώ τη μεταφορά των μικροπλαστικών από το έδαφος στα τροφικά πλέγματα απέδειξε και άλλη πρόσφατη μελέτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές της βιομηχανίας τροφίμων.
Η ευρεία χρήση των πλαστικών καθορίζει την αναπόφευκτη έκθεση του ανθρώπου στα παραπροϊόντα του, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών (MPs), τα οποία εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως με κατάποση, εισπνοή και δερματική επαφή. Μόλις εσωτερικοποιηθούν, τα MPs μπορεί να περάσουν από τις κυτταρικές μεμβράνες και να μετατοπιστούν σε διαφορετικές θέσεις του σώματος, ενεργοποιώντας συγκεκριμένους κυτταρικούς μηχανισμούς. Ως εκ τούτου, η πιθανή βλάβη της υγείας που προκαλείται από την εσωτερίκευση και τη συσσώρευση MPs αποτελεί πρωταρχική ανησυχία, όπως επιβεβαιώνεται από πολυάριθμες μελέτες που αναφέρουν εμφανείς τοξικές επιδράσεις σε διάφορα ζωικά μοντέλα, θαλάσσιους οργανισμούς και ανθρώπινες κυτταρικές σειρές.
Σε πιλοτική προοπτική μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο cibum, δείγματα ανθρώπινου μητρικού γάλακτος που συλλέχθηκαν από 34 γυναίκες αναλύθηκαν με μικροφασματοσκοπία Raman και, για πρώτη φορά, βρέθηκε μόλυνση με MP σε 26 από τα 34 δείγματα, δηλαδή το 76,5% των δειγμάτων βρέθηκε μολυσμένο με μικροπλαστικά!
Συμπερασματικά, θα πρέπει να δούμε λοιπόν ότι τα MP φυγείν αδύνατον! Τα MP υπάρχουν πλέον παντού: στις πιο ψηλές κορφές αλλά και στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών. Έχουν αρχίσει να επιμολύνουν την διατροφική αλυσίδα αλλά και το μητρικό γάλα!
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μια κίνηση που θα πρέπει να κάνει άμεσα η βιομηχανία τροφίμων είναι να μειώσει την χρήση πλαστικών στις συσκευασίες τροφίμων και να στραφεί προς το γυαλί. Το γυαλί είναι μακράν το πιο ασφαλές υλικό συσκευασίας αλλά και το πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο μιας και μπορεί να ανακυκλώνεται αέναα – χωρίς κανένα περιορισμό. Εδώ να θυμίσουμε ότι το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί μόνο 5-6 φορές και το tetrapak δεν είναι 100% ανακυκλώσιμο.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet