Οι λειτουργικές ιδιότητες των βιώσιμων τροφίμων έναντι των χρόνιων παθήσεων.
Σε συνεργασία με έναν καλό συνάδελφο, εδώ στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίμερικ, «τρέξαμε» ως co-editors ένα ερευνητικό τεύχος (special issue) πάνω στην βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και στο τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τα τρόφιμα να παράγονται με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο αλλά και να έχουν λειτουργικές ιδιότητες.
Αυτό το θέμα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει, τόσο στη βιομηχανία των τροφίμων όσο και στα ΑΕΙ: πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο παραγωγής τροφίμων ώστε να μειώσουμε την παραγόμενη ρύπανση (χημικές ενώσεις) και μόλυνση (μικρόβια και μικροβιακοί παράγοντες) ώστε να μπορούμε να θρέψουμε τα 8 πλέον δις ανθρώπων που ζούμε στην Γη αλλά και πώς τα παραγόμενα τρόφιμα να είναι λειτουργικά έναντι των χρόνιων παθήσεων.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet