Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
29.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που λέγεται κατσίγαρος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο περιβαλλοντικό πρόβλημα που λέγεται κατσίγαρος
spot_img

Η αξιοποίηση του κατσίγαρου οδηγεί σε… “πολλά τρυγόνια”

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

- Advertisement -

Κάνοντας μια αναζήτηση στο scopus.com με τις λέξεις κλειδιά “sustainable”, “feeds”, “olive” και “pomace” μπορούμε να βρούμε 6 άρθρα. Το πιο παλαιό (2018) είναι της δικής μας ερευνητικής ομάδας.

Τα άρθρα αυτά μελετούν διάφορες παραμέτρους για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο κατσίγαρος (το υπόλειμμα των ελαιοτριβείων μετά την μηχανική εκχύλιση του ελαιολάδου) για την παραγωγή ζωοτροφών.

Ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, το ώφελος είναι πολλαπλό: αξιοποιείται ο κατσίγαρος που αποτελεί μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την χώρα μας αλλά και παράγονται νέες βιώσιμες αλλά και λειτουργικές ζωοτροφές.

Με ένα σμπάρο…πολλά τρυγόνια!

Σήμερα, τι πλάνο έχουν τα ελαιοτριβεία για να μειωθεί το περιβαλλοντικό φορτίο από τα υπολειμμάτα της ελαιοτρίβησης; Η Πολιτεία τι πλάνα έχει για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα