Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που λέγεται κατσίγαρος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο περιβαλλοντικό πρόβλημα που λέγεται κατσίγαρος
spot_img

Η αξιοποίηση του κατσίγαρου οδηγεί σε… “πολλά τρυγόνια”

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Κάνοντας μια αναζήτηση στο scopus.com με τις λέξεις κλειδιά “sustainable”, “feeds”, “olive” και “pomace” μπορούμε να βρούμε 6 άρθρα. Το πιο παλαιό (2018) είναι της δικής μας ερευνητικής ομάδας.

Τα άρθρα αυτά μελετούν διάφορες παραμέτρους για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο κατσίγαρος (το υπόλειμμα των ελαιοτριβείων μετά την μηχανική εκχύλιση του ελαιολάδου) για την παραγωγή ζωοτροφών.

Ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, το ώφελος είναι πολλαπλό: αξιοποιείται ο κατσίγαρος που αποτελεί μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την χώρα μας αλλά και παράγονται νέες βιώσιμες αλλά και λειτουργικές ζωοτροφές.

Με ένα σμπάρο…πολλά τρυγόνια!

Σήμερα, τι πλάνο έχουν τα ελαιοτριβεία για να μειωθεί το περιβαλλοντικό φορτίο από τα υπολειμμάτα της ελαιοτρίβησης; Η Πολιτεία τι πλάνα έχει για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο