Η αξιοποίηση του κατσίγαρου οδηγεί σε… “πολλά τρυγόνια”
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Κάνοντας μια αναζήτηση στο scopus.com με τις λέξεις κλειδιά “sustainable”, “feeds”, “olive” και “pomace” μπορούμε να βρούμε 6 άρθρα. Το πιο παλαιό (2018) είναι της δικής μας ερευνητικής ομάδας.
Τα άρθρα αυτά μελετούν διάφορες παραμέτρους για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο κατσίγαρος (το υπόλειμμα των ελαιοτριβείων μετά την μηχανική εκχύλιση του ελαιολάδου) για την παραγωγή ζωοτροφών.
Ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, το ώφελος είναι πολλαπλό: αξιοποιείται ο κατσίγαρος που αποτελεί μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την χώρα μας αλλά και παράγονται νέες βιώσιμες αλλά και λειτουργικές ζωοτροφές.
Με ένα σμπάρο…πολλά τρυγόνια!
Σήμερα, τι πλάνο έχουν τα ελαιοτριβεία για να μειωθεί το περιβαλλοντικό φορτίο από τα υπολειμμάτα της ελαιοτρίβησης; Η Πολιτεία τι πλάνα έχει για να μειωθεί αυτό το πρόβλημα;