Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Τρεις νεκροί από Listeria σε καπνιστά ψάρια

ΑρχικήΝέαΒρετανία: Τρεις νεκροί από Listeria σε καπνιστά ψάρια
spot_img

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια εστία λιστερίωσης που έχει συνδεθεί με ψάρια στην Αγγλία.

Ο Βρετανικός Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας, ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA), η Δημόσια Υγεία της Σκωτίας και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) διερευνούν την επιδημία Listeria monocytogenes που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

Έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 12 ασθενείς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων οι 3 στη Σκωτία, με ημερομηνίες εμφάνισης των συμπτωμάτων μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022. Δέκα από τους ασθενείς είναι άνω των 65 ετών, η μία είναι έγκυος, ενώ 3 από αυτούς που έχουν προσβληθεί και είναι άνω των 65 ετών έχουν καταλήξει. Από τον Ιανουάριο του 2022 έξι άνθρωποι έχουν αρρωστήσει. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέφεραν ότι έτρωγαν καπνιστά ψάρια.

Παρά τις έρευνες που διεξάγουν ο FSA και ο FSS με τη χρήση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS), αλλά η αιτία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Τον Ιούνιο, η αλυσίδα Waitrose ανακάλεσε 2 προϊόντα καπνιστών φιλέτων πέστροφας, επειδή ανιχθεύθηκε Listeria monocytogenes σε αυτά. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει συνδεθεί με την εξελισσόμενη εστία.

Η Listeria προκαλεί ανησυχία σε προϊόντα ψύξεως, έτοιμα για κατανάλωση, καθώς δεν απαιτούν περαιτέρω μαγείρεμα, όπως τα καπνιστά ψάρια.

Τα καπνιστά ψάρια πλέον κατατάσσονται στα προϊόντα υψηλού κινδύνου που δεν πρέπει να καταναλώνονται από ευάλωτες ομάδες, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί καλά. Συνίσταται από τον FSA να καταναλώνονται μόνο αν διατηρούνται  σε κρύα θερμοκρασία  (5⁰C ή λιγότερο) και αυστηρά ως την ημερομηνία λήξης τους, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης και χρήσης στην ετικέτα. Διαφορετικά, το πιο ασφαλές είναι να μαγειρευτούν πολύ καλά.

Υπενθυμίζεται ότι Το 2019, μια επιδημία λιστερίας θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον θάνατο πέντε ασθενών που κατανάλωσαν προσυσκευασμένες σαλάτες και σάντουιτς σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τίνα Πότερ, επικεφαλής περιστατικών του FSA, ανέφερε σύμφωνα με το Food Safety News ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να αποφεύγει τα καπνιστά προϊόντα ψαριών, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσει μείωση των κινδύνων όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Μπορείτε να το κάνετε αυτό διατηρώντας τα εψυγμένα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια κρύα στους </=5C, χρησιμοποιώντας πάντα τα προϊόντα μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης τους, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης και χρήσης στην ετικέτα και μαγειρεύοντας ή ξαναζεσταίνοντας τα καπνιστά ψάρια”, είπε.

Σχετικά με τις λιστεριώσεις

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται χαλασμένα ή να μυρίζουν άσχημα, αλλά μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από Listeria θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να ενημερώσει τους γιατρούς του.

Επίσης, οι άνθρωποι θα πρέπει να παρακολουθούν τον εαυτό τους για τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια κάποιων επόμενων εβδομάδων, επειδή μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την έκθεση στη Listeria για να αναπτυχθούν συμπτώματα της λοίμωξης.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, σοβαρό πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα. Απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση λοιμώξεων από λιστερίωση, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες.

Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών. Αν και οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, οι λοιμώξεις τους μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, λοίμωξη του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, αλιευτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα