Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υγειονομική βόμβα o καμένος αμίαντος της Εύβοιας

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΥγειονομική βόμβα o καμένος αμίαντος της Εύβοιας
spot_img

Ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά οι πλάκες αμιαντοτσιμέντου δεν έχουν ακόμα συλλεχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Όλοι θυμόμαστε την πρόσχαρη και ανέμελη κυβέρνηση να μας λέει μετά την πυρκαγιά στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 ότι τα κάναμε όλα καλώς μιας και δεν είχαμε θύματα όπως στο Μάτι. Η πρώτη τους (και μοναδική!) έννοια τους ήταν να μην θρηνήσουμε θύματα. Και άσε όλη την βόρεια Εύβοια να καεί…

Μετά τα Τέμπη, το αφήγημά τους ίσως έχει διαρραγεί λιγουλάκι.

Τώρα, βλέπετε, έχουν να διαχειρισθούν μια κατάσταση που έχει πολλούς αθώους νεκρούς…

Για τα Τέμπη, θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά αύριο.

Σήμερα, ας θυμηθούμε την Εύβοια. Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ:

  • Η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 μαζί με τα 512.000 στρέμματα δάσους και εύφορης γης έκαψε εκατοντάδες τόνους φύλλων ελενίτ
  • Το καρκινογόνο υλικό έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα, ωστόσο οι πυροπαθείς έμπλεξαν στα εγκληματικά γρανάζια της γραφειοκρατίας
  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας τούς παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και οι δαιδαλώδεις διευθύνσεις του στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.
  • Ύστερα από ενάμιση χρόνο εμπαιγμών οι πλάκες αμιαντοτσιμέντου δεν έχουν ακόμα συλλεχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία

Αλλά οι Άριστοι ούτε αυτό το απλό δεν μπορούν να καταλάβουν: ότι ο κατεστραμμένος αμίαντος -πόσο μάλλον ο καμένος!- ευθύνεται για τη μακροπρόθεσμη πρόκληση καρκίνων (ιδιαίτερα μεσοθηλίωμα) καθότι οι μικρές ίνες του εισχωρούν στο αναπνευστικό, λόγος για τον οποίο αποτελεί υγειονομική βόμβα…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα