Τα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερες σοδειές, απώλεια γεωργικών εισοδημάτων και αύξηση των τιμών των τροφίμων
Οι σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, των αγροτών και της διατροφής σε χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε αξιωματούχος του Farm Journal Foundation, μιας μη κερδοσκοπικής, μη κομματικής οργάνωσης που δημοσίευσε μια νέα έκθεση.
«Αν πεινάς, θα κάνεις σχεδόν ό,τι χρειάζεται για να ταΐσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου, ειδικά αν είσαι μαμά και πρέπει να ταΐσεις το παιδί σου», είπε η Κέιτι Λι, Αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων στο Farm Journal Foundation.
Η δήλωση έγινε αναφορικά με τη μελέτη των Ramya Ambikapathi και Daniel Mason-D’Croz, ανώτερων ερευνητών στο Τμήμα Παγκόσμιας Ανάπτυξης του College of Agriculture and Life Sciences του Πανεπιστημίου Cornell, η οποία διαπιστώνει ότι τα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερες σοδειές, απώλεια γεωργικών εισοδημάτων και αύξηση των τιμών των τροφίμων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών υποσιτισμού, σύμφωνα με την έκθεση.
Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η γεωργία είναι συχνά η κύρια πηγή εισοδήματος, βάλλονται περισσότερο.
Οι αγρότισσες στο επίκεντρο
Η Ambikapathi, εκ των συντακτών της έκθεσης, είπε ότι οι γυναίκες αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πιο έντονα από τους άνδρες λόγω της υψηλότερης ευαισθησίας. Επισήμανε ότι μια απώλεια καλλιέργειας ή μια μικρή προσβολή από παράσιτα μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα επειδή δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν το ίδιο εύκολα λόγω της χαμηλότερης πρόσβασης σε πληροφορίες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε σύγκριση με τους άνδρες. “Υπάρχουν επίσης πολλές νέες αναφορές ότι η βία με βάση το φύλο αυξάνεται με την κλιματική αλλαγή”, συμπληρώνει.
Οι συστάσεις των συντακτών της έκθεσης προς τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής περιλαμβάνουν τη στήριξη των επενδύσεων στη γεωργική έρευνα και ανάπτυξη, την επένδυση σε προγράμματα που ωφελούν τη διατροφή των γυναικών και τις γυναίκες που εργάζονται στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων και την αύξηση της υποστήριξης προγραμμάτων που βελτιώνουν την πρόσβαση των γεωργών στη χρηματοδότηση.
Εκτός του ότι η παγκόσμια διατροφή αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας, η Λι διευκρινίζει ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τους κινδύνους που αφορούν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών των ζώων.