Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων της πανδημίας COVID-19 στην ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων της πανδημίας COVID-19 στην ηδονική αξιολόγηση των τροφίμων
spot_img

Μια νέα μελέτη αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο οι υγειονομικές ενδείξεις που σχετίζονται με την πανδημία, επηρεάζουν την εκτίμηση των τροφίμων και την επιθυμία των καταναλωτών να τρώνε.

Ο πρωταρχικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 καθορίστηκε από κοινωνικούς κανόνες και ιατρικές συμβουλές, αλλά υπάρχουν και δευτερεύοντα αποτελέσματα στην ψυχολογική υγεία, καθώς και σε διαφορετικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η αντίληψη των τροφίμων καθορίζει τις διατροφικές προτιμήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τη σωματική και
ψυχική υγεία των ανθρώπων. Οι διατροφικές συνήθειες είναι επιρρεπείς σε αλλαγές λόγω της ευαισθησίας σε περιβαλλοντικά στοιχεία. Στο πλαίσιο της πανδημίας, ο κίνδυνος μόλυνσης, η δυναμική της διανομής των τροφίμων και η ψυχολογική κατάσταση των ατόμων είχαν μεγάλη επιρροή στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια του lockdown που θεσπίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, αναφέρθηκαν αλλαγές στην ποιότητα της πρόσληψης τροφής, στις προτιμήσεις τροφίμων και στις αγορές κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Στην Ιταλία, σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε, τόνισε την επιρροή που έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες στην επιλογή τροφής, αναφέροντας δυσκολία στον έλεγχο των καλών διατροφικών συνηθειών.

Επιπλέον, υψηλότερα ποσοστά πρόσληψης τροφής αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παρατηρήθηκε αλλαγή σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές στην Κίνα. Επιπλέον, μειώσεις στις σωματικές δραστηριότητες και την ευεξία, μαζί με αύξηση βάρους, αναφέρθηκαν στην Ισπανία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τυνησία, αποκάλυψε υψηλή ανησυχία του πληθυσμού να μολυνθεί από τον COVID-19 μέσω των τροφίμων. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι ανησυχίες αποδείχθηκε ότι επηρεάζονται όχι μόνο από το ίδιο το φαγητό αλλά και από το περιβάλλον, τον πολιτισμό, καθώς και από τις ατομικές και κοινωνικές πεποιθήσεις, κάτι που δείχνει ότι υπήρχε σημαντικό αντίκτυπο στις επιλογές τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, η αντίληψη των τροφίμων είναι γνωστό ότι είναι πολυδιάστατη. Η αντίληψη της γεύσης και η διατροφική εμπειρία περιλαμβάνουν την επεξεργασία και το συνδυασμό πληροφοριών από όλες τις αισθήσεις, οι οποίες επηρεάζονται τόσο από τα εγγενή όσο και από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των τροφίμων.

Οι οργανοληπτικές αντιλήψεις ενσωματώνονται σε προηγούμενες αναμνήσεις (π.χ. που σχετίζονται με τροφικές εμπειρίες ή/και προσωπικές πεποιθήσεις), χτίζοντας μια αντίληψη που παρεμβαίνει στις ατομικές προσδοκίες και τελικά διαμορφώνοντας τις επιλογές και την εκτίμηση των τροφίμων. Σχετική έρευνα έχει αποδείξει πως τα ποσοστά ευχαρίστησης του φαγητού ποικίλλουν ανάλογα με την αλληλεπίδραση μεταξύ της προσδοκίας και της πραγματικής γεύσης του φαγητού. Αλλά και οι διαδικασίες μνήμης παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του συνδυασμού οσμής/ γεύσης.

Δεδομένου ότι η αντίληψη των τροφίμων επηρεάζεται από περιβαλλοντικά στοιχεία και υποκειμενικές πεποιθήσεις, και αυτές οι διαστάσεις επηρεάζονται από μια πανδημία, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εάν τα μέτρα υγιεινής που εφαρμόζονται για τον μετριασμό του COVID-19 επηρέασαν την αξιολόγηση και την προθυμία των καταναλωτών να φάνε.

Η αντίληψη των τροφίμων είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολυαισθητηριακές εισροές, από τα τρόφιμα έως τα περιβαλλοντικά στοιχεία. Επιπλέον, οι καταστάσεις συναισθημάτων, όπως ο φόβος και το άγχος, έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών με πολλούς τρόπους. Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα υψηλής διέγερσης φαίνεται να μειώνουν την πρόσληψη τροφής και το κίνητρο για φαγητό και ότι τα επίπεδα άγχους, ειδικότερα, αυξάνουν την εκτίμηση των ηδονικών έναντι των υγιεινών τροφών.

Στόχος της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Minho στην Πορτογαλία, ήταν να παρέχουν νέες γνώσεις, αξιολογώντας εάν τα πανδημικά στοιχεία, ειδικά τα στοιχεία υγιεινής για προστασία των ατόμων όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, θα επηρεάσουν την ηδονική εκτίμηση των τροφίμων. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της μελέτης, παρουσιάστηκαν βίντεο που απεικονίζουν την πρόσληψη τροφής σε καταστάσεις “Πανδημίας” έναντι “μη Πανδημίας” και συλλέχθηκαν απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την εκτίμηση της τροφής.

Σε δύο διαδικτυακές συνεδρίες, που χωρίστηκαν από 4 έως 7 ημέρες, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν είτε ένα βίντεο χωρίς αναφορά στην πανδημία, είτε ένα βίντεο με αναφορά στην πανδημία και μια γυναίκας που τρώει. Το τελευταίο περιείχε υγειονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αφού παρατήρησαν τόσο τα βίντεο όσο και κάθε εικόνα, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να αξιολογήσουν την οπτική πτυχή, την αναμενόμενη οσμή και γεύση και να αξιολογήσουν την επιθυμία τους να φάνε.

Συμπερασματικά, τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν προηγούμενα ευρήματα ότι

  1. τα γλυκά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα και καλύτερες βαθμολογίες σε σύγκριση με αλμυρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες τρόφιμα και
  2. η έκθεση σε τρόφιμα αυξάνει την επιθυμία για φαγητό.

Επιπλέον, η μελέτη απέδειξε ότι τα μέτρα υγιεινής του COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν χαμηλότερη αξιολόγηση της μυρωδιάς και χαμηλότερη επιθυμία για φαγητό.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια πιθανή αμφιθυμία ως προς τις μαθημένες συσχετίσεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19. Αυτή η δήλωση προέρχεται από τα ευρήματά μας ότι η έκθεση σε μέτρα υγιεινής που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημία μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των τροφίμων μειώνοντας την ηδονική εκτίμηση των τροφίμων και συνεπώς την κατανάλωση, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη τροφής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο