Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη του ΑΠΘ: Αιθέριο έλαιο δάφνης ως συντηρητικό τροφίμων – Εφαρμογές σε προϊόντα ελαιουργίας

ΑρχικήΝέαΜελέτη του ΑΠΘ: Αιθέριο έλαιο δάφνης ως συντηρητικό τροφίμων - Εφαρμογές σε προϊόντα ελαιουργίας
spot_img

Τα αιθέρια έλαια (EOs) βρίσκουν εφαρμογή ως αρωματικοί παράγοντες στη βιομηχανία τροφίμων και είναι επιθυμητά συστατικά καθώς διαθέτουν επίσης συντηρητικές ιδιότητες.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τη χρήση πολλών βοτάνων και μπαχαρικών και των προϊόντων τους ως καρυκεύματα και για τη διατήρηση των τροφίμων. Η εφαρμογή των αιθέριων ελαίων (EOs) έχει το πλεονέκτημα της ομοιογενούς διασποράς σε σύγκριση με τη χρήση ξηρών φύλλων σε μικρά κομμάτια ή σκόνη.

Μεταξύ αυτών, το αιθέριο έλαιο δάφνης (Laurus nobilis) είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή πτητικών ουσιών, όπως η 1,8-κινεόλη και η ευγενόλη, οι οποίες είναι γνωστές για τις συντηρητικές τους ιδιότητες. Η γεύση του ταιριάζει με μαγειρεμένο κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρι, καθώς και χορτοφαγικά πιάτα, σύμφωνα με μεσογειακές συνταγές.

Μια νέα ανασκόπηση που επικεντρώνεται στη χημεία, τις πτυχές ποιοτικού ελέγχου και τις πρόσφατες τάσεις στις μεθόδους ανάλυσης και αξιολόγησης της δραστηριότητας με έμφαση στην πιθανή αντιοξειδωτική δράση και τις εφαρμογές στα προϊόντα της ελαιοκομίας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό το EO δεν μελετάται εκτενώς σε σύγκριση με εκείνα άλλων μεσογειακών φυτών, όπως η ρίγανη EO. Απαιτείται περισσότερη εργασία για τον καθορισμό μεθόδων γνησιότητας και δραστηριότητας, ενώ πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω το ενδιαφέρον για τη χρήση του για την παρασκευή αρωματισμένου ελαιολάδου ή για την αρωματοποίηση και τη διατήρηση των επιτραπέζιων ελαίων.

Η μεσογειακή διατροφή (MD), η οποία έχει γίνει μέρος της άυλης κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα διατροφικό πρότυπο

  1. πλούσιο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (δημητριακά, λαχανικά φρούτων εποχής και όσπρια, ξηροί καρποί δέντρων, σπόροι και ελιές)
  2. με μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και
  3. με μέτρια πρόσληψη αυγών, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί και γιαούρτι).

Το παρθένο ελαιόλαδο ήταν και εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προστιθέμενου λίπους σε σαλάτες και μαγειρεμένα πιάτα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της MD είναι η προσθήκη γεύσης, αρώματος και η διατήρηση των τροφίμων επιτεύχθηκαν ευρέως με τη χρήση τοπικών νωπών ή αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών.

Ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή της μεσογειακής διατροφής στον σύγχρονο τρόπο ζωής πρέπει να εξετάσει τη διαθεσιμότητα των σημερινών πηγών τροφίμων, την παγκόσμια υγεία, τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων και την τεχνολογική καινοτομία.

Η προτίμηση των καταναλωτών για «φυσικά» τρόφιμα και συστατικά οδήγησε στην άνοδο και τη δημιουργία λειτουργικών προϊόντων στην αγορά. Από την άποψη αυτή, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά σε όλο τον κόσμο έχουν ελεγχθεί ως πηγές δευτερογενών μεταβολιτών αποδεδειγμένων ευεργετικών ιδιοτήτων υγείας, και είναι επίσης χρήσιμα για τεχνολογικούς λόγους στη βιομηχανία τροφίμων λόγω των αρωματικών, αντιοξειδωτικών και συντηρητικών ιδιοτήτων τους. 

Η αναγνώριση του παρθένου ελαιολάδου ως λειτουργικού τροφίμου, όχι μόνο λόγω της σύνθεσης λιπαρών οξέων αλλά και για την παρουσία σπάνιων βιοδραστικών ενώσεων, είχε θετικό αντίκτυπο σε άλλα προϊόντα και υποπροϊόντα της ελαιοκομίας. Η επιτραπέζια ελιά επαναξιολογείται έτσι ώστε η ταπεινή τροφή των φτωχών τάξεων να μετατρέπεται σε τυποποιημένο λειτουργικό βιομηχανικό προϊόν.

Μια νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εστιάζει στις δυνατότητες του αιθέριου ελαίου Laurus nobilis L. ως πηγής συντηρητικών τροφίμων για εφαρμογές σε έναν ενεργό μεσογειακό τομέα τροφίμων, που είναι η ελαιουργία.

Η δάφνη, ένα εμβληματικό φυτό του ελληνικού πολιτισμού, που καλλιεργείται άγρια ή καλλιεργείται στη λεκάνη της Μεσογείου. Τα φύλλα της σε ξηρή μορφή και τα αιθέρια έλαιά της είναι τα σημαντικότερα εμπορικά προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά τροφίμων. Η γεύση της ταιριάζει στο μαγειρεμένο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, καθώς και στα χορτοφαγικά πιάτα, σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές. Η εφαρμογή EOs σε έτοιμα πιάτα, προϊόντα αρτοποιίας κ.λπ., έχει το πλεονέκτημα της ομοιογενούς διασποράς σε σύγκριση με τη χρήση ξηρών φύλλων σε μικρά κομμάτια ή σκόνη. Η παρούσα ανασκόπηση επικεντρώνεται στη χημεία, τον ποιοτικό έλεγχο, την αξιολόγηση της δραστηριότητας και τις τρέχουσες εφαρμογές του bay laurel EO στα προϊόντα της ελαιοκομίας.

Το EO του αειθαλούς φυτού του L. nobilis L. εξάγεται από τα φύλλα με κοινές πρακτικές όπως η απόσταξη ατμού. Η συνολική ποσότητα (απόδοση) όσο και η σύνθεση του EO που προέρχεται από διαφορετικά όργανα του ίδιου φυτού (στέλεχος, φύλλα, λουλούδια κ.λπ.) φαίνεται να διαφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά.

Το αιθέριο έλαιο δάφνης υποτιμάται, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε αντίθεση με εκείνα άλλων μεσογειακών βοτάνων και μπαχαρικών, όπως η ρίγανη. Η χρήση του καθεαυτή ή σε συνδυασμό με άλλα ΕΟ από τη μεσογειακή χλωρίδα είναι ελπιδοφόρα για την ανάπτυξη αρωματικών ελαιολάδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για σαλάτες και μαγείρεμα αλλά και ως μέσα συντήρησης.

Το παράδειγμα της αποτελεσματικής εφαρμογής της δάφνης και άλλων αιθέριων ελαίων για τη διατήρηση των επιτραπέζιων ελιών με λιγότερο αλάτι, δείχνει τη δυνατότητά τους να εκσυγχρονίσουν και να προσθέσουν αξία στα παραδοσιακά προϊόντα.

Η βιομηχανία προϊόντων ελιάς, η οποία είναι βασικός πρεσβευτής της Μεσογειακής Διατροφής παγκοσμίως, αναζητά καινοτόμες λύσεις που μπορούν να προσθέσουν περαιτέρω αξία στα παραδοσιακά προϊόντα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη των Ελλήνων επιστημόνων, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα