Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κακοσμία στόματος: Φάτε γιαούρτι και ψωμί με προζύμι!

ΑρχικήΕπιστήμηΚακοσμία στόματος: Φάτε γιαούρτι και ψωμί με προζύμι!
spot_img

Τα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος, σύμφωνα με έρευνα.

Οι πτητικές θειικές ενώσεις είναι η κύρια αιτία της επίμονης κακοσμίας του στόματος. Αυτές οι ενώσεις παράγονται από τα βακτήρια του στόματος ως αποτέλεσμα της ανάμειξης βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφών που σχετίζονται με την κακή ουλική και οδοντική υγιεινή. 

Συνήθως οι άνθρωποι που θέλουν να καταπολεμήσουν την κακοσμία του στόματος χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα, τσίχλες και πλένουν τα δόντια τους.

Ωστόσο, τα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι και η σούπα miso, μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη της αμηχανίας της επίμονης κακοσμίας του στόματος, σύμφωνα με μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open. 

Οι Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius, Weissella cibaria , που λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρωμάτων και προβιοτικών σε αυτή τη μελέτη, μπορεί να βοηθήσουν στη φρεσκάδα της αναπνοής, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα καλής ποιότητας, λένε οι ερευνητές.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω και να μάθουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τέτοιες επιδράσεις, οι ερευνητές ανέσυραν ερευνητικές βάσεις δεδομένων για σχετικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δημοσιεύτηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2021. Οι περίοδοι παρακολούθησης διήρκεσαν 2 έως 12 εβδομάδες.

Η σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος καθορίστηκε σε ορισμένες μελέτες από τα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στο στόμα ή το σκορ OLP, το οποίο μετρά την οσμή της αναπνοής σε διάφορες αποστάσεις από το στόμα. Επιπλέον, σε άλλες μελέτες που εξετάστηκαν βαθμολογήθηκε η συχνότητα και ποσότητα δείκτη πλάκα στη γλώσσα και η συσσώρευση πέτρας μεταξύ των δοντιών, οι οποίες συχνά θεωρούνται ως κύριες αιτίες κακής αναπνοής.

Η συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι οι βαθμολογίες OLP μειώθηκαν σημαντικά σε όσους έλαβαν προβιοτικά σε σύγκριση με εκείνους στις μελέτες σύγκρισης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε για τα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν. 

Ο λόγος πίσω από την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στην αντιμετώπιση της κακοσμίας είναι η δυνατότητά τους να αναστέλλουν την αποσύνθεση αμινοξέων και πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσμων υποπροϊόντων, εξηγούν οι ερευνητές. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα