Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Άχρηστα” βγάζει τα συμπληρώματα διατροφής διακεκριμένος επιστήμονας – Κέρδος μόνο για τις εταιρείες!

ΑρχικήΝέα"Άχρηστα" βγάζει τα συμπληρώματα διατροφής διακεκριμένος επιστήμονας - Κέρδος μόνο για τις εταιρείες!
spot_img

Επιστήμονας τροφίμων προσδίδει ελάχιστα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Χωρίς οφέλη για την υγεία και απλώς έναν πολύ κερδοφόρο τομέα χαρακτήρισε τα συμπληρώματα διατροφής ο καθηγητής και ειδικός στη γενετική επιδημιολογία, Tim Spector.

 Ο συγγραφέας του Food For Life: The New Science Of Eating μιλώντας στο λογοτεχνικό Hay Festival στην Ουαλία, είπε πως η πραγματική τροφή είναι η μόνη που φέρει πραγματικά αποτελέσματα  για την υγεία, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα που πωλούνται απλά επειδή προσδίδουν κέρδη στις εταιρείες τους.

Ο ειδικός έκανε ειδική μνεία στο ότι τα συμπληρώματα διατροφής φτιάχνονται σε μεγάλα εργοστάσια, ως επί τω πλείστω σε ασιατικές χώρες, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το τι γίνεται και τι μπαίνει μέσα σε αυτά, προσθέτοντας ότι το 99% από αυτά έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργούν καθόλου.

Είπε ότι το μόνο συμπλήρωμα με οποιοδήποτε όφελος είναι η Β12 για τους vegans που δεν τρώνε τόσες τροφές πλούσιες σε σίδηρο όσο θα έπρεπε, ενώ ο τηλεοπτικός γιατρός Chris van Tulleken συμπλήρωσε πως και τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα.

Επειδή, όμως, είναι αδύνατον σε αυτή την καταναλωτική αγορά και τον τρόπο που είναι δομημένη να καταργηθούν εντελώς τα συμπληρώματα διατροφής, ο Spector πρόσθεσε πως το καλύτερο που έχει κανείς να κάνει. είναι να τηρεί μια φυτική διατροφή- κατά βάση- με πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, να κάνει διαλείπουσα νηστεία και να μην καταναλώνει πολλή ή καθόλου σοκολάτα γάλακτος. Αυτά τουλάχιστον κάνει ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι είναι «εθισμένος» στους ξηρούς καρπούς και τα πατατάκια.

Ο καθηγητής Spector είπε, επίσης, ότι η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή θα αποδειχθεί ευεργετική για τον πλανήτη, μειώνοντας το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τον αντίκτυπο του γάλακτος στην υγεία μας, πρόσθεσε πως οι ενήλικες δεν επωφελούνται από την κατανάλωσή του, οπότε δεν έχουν και πολλά να χάσουν από την μείωση ή κατάργησή του από τη διατροφή τους.

Παγκόσμια η ανάπτυξη της αγοράς συμπληρωμάτων διατροφής

Παράλληλα, όμως, με τις δηλώσεις του καθηγητή, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με το Well To Do by fit insider η παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων ευεξίας αγγίζει πλέον τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια (455 δις ευρώ).

Σχεδόν το 80% των Αμερικανών και το 38% των Βρετανών λαμβάνουν βιταμίνες καθημερινά και παρά τις διαφορετικές στάσεις σχετικά με την εμπιστοσύνη και την αποτελεσματικότητα, η πρακτική έχει γίνει καθημερινό τελετουργικό για τους περισσότερους.

  • Το 93%των Ευρωπαίων έχει λάβει ένα συμπλήρωμα διατροφής τον περασμένο χρόνο, με το 76% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 39% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσει ένα προϊόν υγιεινού τρόπου ζωής, εάν οι ισχυρισμοί για την υγεία του βασίζονται σε έρευνες ή επιστημονικά δεδομένα.
  • Στις ΗΠΑ, το 74% των καταναλωτών ανησυχεί ότι οι ισχυρισμοί συμπληρωμάτων δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστη έρευνα, ενώ το 27% δεν αισθάνεται σίγουρο ότι παίρνουν τα σωστά προϊόντα για συγκεκριμένους στόχους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα