Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αφλατοξίνες στο τυρί – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑφλατοξίνες στο τυρί - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Αξιολόγηση της συχνότητας εμφάνισης και του επιπέδου αφλατοξινών σε τυριά – Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο βιομηχανικό τυρί δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη απουσία αφλατοξινών, όπως αποδεικνύεται από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες.

    Θετικά σε αφλατοξίνες βρέθηκαν όλα τα δείγματα τυροπήγματος και βιοτεχνικής μοτσαρέλας τα οποία συλλέχθηκαν πέρσι τέτοια εποχή. Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxins του Mdpiστο στο Ειδικό Θέμα Mycotoxins in Feed, Food, Nutraceuticals and Functional Food, ερευνητές από τη Βραζιλία, ανέλυσαν 28 δείγματα τυροπήγματος και μοτσαρέλας, με τεχνολογία υψηλής απόδοσης.

   Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στη τεχνητή μοτσαρέλα, αλλά καμία δεν είχε περισσότερα από 0,25 μg/kg (μικρογραμμάρια ανά κιλό). Αυτό είναι το ανώτατο όριο που επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στη Βραζιλία, το επιτρεπτό όριο είναι 10 φορές μεγαλύτερο. “Αν αυτή η μελέτη είχε διεξαχθεί πριν από τρεις δεκαετίες, πιθανότατα θα είχε βρει αφλατοξίνες σε λιγότερα από τα μισά δείγματα. Η τεχνολογική πρόοδος μείωσε το όριο ανίχνευσης, έτσι μπορέσαμε να είμαστε πιο αυστηροί”, δήλωσε, ο Carlos Augusto Fernandes de Oliveira, συγγραφέας του άρθρου, ο οποίος μεταξύ άλλων μελετά τις μολύνσεις από μυκοτοξίνες και είναι καθηγητής στη Σχολή Ζωικής Επιστήμης και Μηχανικής Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (FZEA-USP) στην Pirassununga.

   Οι αφλατοξίνες είναι ουσίες που παράγονται από ορισμένες μούχλες που βρίσκονται στα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και καρκίνο. Αν και δεν θα πρέπει να περιέχονται σε προϊόντα όπως το τυρί, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γάλακτος και τυριού δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την πλήρη απουσία αφλατοξινών, όπως αποδεικνύεται από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες και δημοσίευσαν στο ίδιο περιοδικό. “Η αφλατοξίνη Β1 μπορεί να υπάρχει στο γάλα εάν οι ζωοτροφές ή η χορτονομή έχουν μολυνθεί από μύκητες όπως ο Aspergillus flavus και το A. parasiticus (ιδιαίτερα σε αφθονία στις τροπικές περιοχές), όπως μπορεί να συμβεί εάν οι συνθήκες αποθήκευσης είναι ακατάλληλες”. “Η παρουσία της αφλατοξίνης Μ1 σε όλα τα δείγματα δείχνει ότι κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής πρέπει να βελτιωθεί, από το άρμεγμα των αγελάδων μέχρι το φινίρισμα του προϊόντος. Η γαλακτοβιομηχανία έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια και έχει εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η κοινωνία χρειάζεται να απαιτήσει βέλτιστες πρακτικές στη γεωργία, την γαλακτοκομία και την παραγωγή τυριού”, είπε ο Oliveira. “Η συμβουλή μου είναι να επιλέξετε προϊόντα από αξιόπιστες πηγές που αναλαμβάνουν να ακολουθήσουν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας”, είπε.

   Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αφλατοξίνη Μ1 αυξάνει τον κίνδυνο αλλοιώσεων στο DNA και ταξινομείται ως καρκινογόνος. “Θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει τα γονίδιά μας, αλλά μπορεί επίσης να απεκκριθεί χωρίς να προκαλέσει προβλήματα. Ο FAO [Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας] συνιστά στις χώρες να θέσουν το χαμηλότερο τεχνολογικά δυνατό όριο για τις αφλατοξίνες”, δήλωσε ο Oliveira. Σε απάντηση στα ερώτημά μας, η Brazilian Cheese Industry Association (ABIQ) είπε ότι δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα καμία αναφορά αφλατοξινών στο βραζιλιάνικο τυρί και θα συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή της, καθώς και ότι θα ζητήσει να συμπεριληφθεί το τυρόπηγμα στο ρυθμιστικό νομοθεσία. Είπε επίσης ότι δεν αντιπροσωπεύει βιοτέχνες τυροκόμους.

    Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν δυο περιστατικά προϊόντων με παρουσία αφλατοξινών. Τον περασμένο Μάρτιο, η Βελγική εταιρεία Kim’s Chocolates απέσυρε την βιολογική μπάρα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα Cachet και την βιολογική σοκολάτα με αμύγδαλα και κεράσια Cachet για υψηλή συγκέντρωση της τοξίνης. Τον ίδιο μήνα η RASFF ενημέρωσε 24 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για επικίνδυνο ποπ κορν από την Τουρκία, που διανέμεται μέσω Ολλανδίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα