Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα
spot_img

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Βελγίου FASFC προχώρησε σε ανάκληση γνωστής σοκολάτας λόγω πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες. Πρόκειται για την βιολογική μπάρα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα Cachet και την βιολογική σοκολάτα με αμύγδαλα και κεράσια Cachet (φωτο κάτωθι). Και οι δύο σοκολάτες με ημερομηνία λήξης το 2024, και αριθμούς παρτίδας 22343, 22302 και 23067, παράγονται από την Βελγική εταιρεία Kim’s Chocolates η οποία σε ανακοίνωση της ζήτησε από τους πελάτες της, να μην καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα και να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης.

Η Kim’s Chocolates είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του Βελγίου και ο νούμερο 1 εξαγωγέας σοκολάτας σε περισσότερες από 67 χώρες. Στην Ελλάδα οι σοκολάτες Cachet, πωλούνται από δεκάδες καταστήματα καθώς και διαδικτυακά.

Οι αφλατοξίνες έχουν αποδειχθεί ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν καρκίνο και η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. 

Σύμφωνα με την EFSA «oι αφλατοξίνες είναι γονοτοξικές και η AFB1 μπορεί να προκαλέσουν ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCCs) στον άνθρωπο» ενώ και ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η αφλατοξίνη Β1 θεωρείται ως καρκινογόνος κατηγορίας 1.

Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος. Τα χαμηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αφλατοξίκωση. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, ανοσοκαταστολή, καθώς και μειωμένη ανάπτυξη και γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία αφλατοξίωωση, η οποία μπορεί να προκληθεί εάν καταναλωθούν τρόφιμα που περιέχουν > 1 mg/kg αφλατοξινών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμετο, βλάβη στο ήπαρ, αιμορραγία εσωτερικών οργάνων και ακόμη και θάνατο. Ωστόσο, η οξεία αφλατοξίκωση συναντάται σπάνια. Η χρόνια αφλατοξίκωση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία επειδή οι αφλατοξίνες είναι ευρέως διαδεδομένες σε χαμηλά επίπεδα στο περιβάλλον.

Περιγραφή προϊόντος Cachet με αμύγδαλα:

– Όνομα προϊόντος: 72% βιολογική μπάρα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα
– Μάρκα: Cachet
– Ημερομηνία λήξης (BDD) (“Best before (ή τέλος)”): 09/03/2024
– Αριθμός παρτίδας: 22343
– Φύση συσκευασίας: Αλουμινόχαρτο και συσκευασία από χαρτόνι
– Βάρος: 100 g

Περιγραφή προϊόντος Cachet με αμύγδαλα και κεράσια:

– Όνομα προϊόντος: 57% βιολογική μπάρα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα και κεράσια
– Μάρκα: Cachet
– Ημερομηνίες λήξης (BDD) (“Καλύτερη πριν (ή λήξη)”): 29/1/2024 & 8/6/2024
– Αριθμοί παρτίδων: 22302 & 23067
– Περίοδος πώλησης: από 10/11/2022
– Φύση συσκευασίας: αλουμινόχαρτο και συσκευασία από χαρτόνι
– Βάρος: 100 g

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα