Σύνθεση μικροβιώματος δέρματος προσώπου και λειτουργική αλλαγή με τη γήρανση.
Ενώ η γήρανση του δέρματος δεν είναι μια ασθένεια του δέρματος, είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους. Η γήρανση του δέρματος έχει γίνει μια επαναλαμβανόμενη ανησυχία ακόμη και για τα νεότερα άτομα, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Στα αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης δέρματος τα αντιρυτιδικά προϊόντα είναι τα πιο ζητούμενα. Σε αυτήν την κατηγορία, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί για προϊόντα που αφορούν τη μικροχλωρίδα του δέρματος που υποστηρίζονται από μελέτες σχετικά με τις διαφορές ανά ηλικία, εθνικότητα, φύλο ή έκθεση στο περιβαλλοντικό στρες.
Η αλλαγή στο μικροβίωμα του δέρματος καθώς τα άτομα γερνούν είναι μόνο εν μέρει γνωστή. Εξειδικευμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό microorganisms, είχε στόχο την κατανόηση της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του δέρματος μεταξύ νεαρού και ηλικιωμένου δέρματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη ρυτιδωμένη περιοχή, χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνικές εξαγωγής και προσδιορισμού αλληλουχίας DNA.Για την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου της γήρανσης, πραγματοποιήθηκε ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος σε επιχρίσματα δέρματος προσώπου 100 υγιών γυναικών ηλικίας 18–85 ετών. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ομαδοποιημένες ανά ηλικία (νεαρές και ηλικιωμένες) και βαθμό ρυτίδων.
Τα μεταδεδομένα των εθελοντών συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων και μη επεμβατικών βιοφυσικών μετρήσεων. Ένα απλό μοντέλο και ένα βιολογικό στατιστικό μοντέλο χρησιμοποιήθηκαν για να δείξουν τη διαφορά στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματος μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων. Ταξινομική και μη μετρική πολυδιάστατη ανάλυση κλιμάκωσης έδειξε ότι το μικροβίωμα του δέρματος ήταν πιο διαφοροποιημένο στην ηλικιωμένη ομάδα (≥55 ετών). Υπήρξε επίσης σημαντική μείωση στα Actinobacteria, συγκεκριμένα στο Cutibacterium acnes , και μια αύξηση στο Corynebacterium kroppenstedtii . Μερικά είδη Streptococcus και Staphylococcus που ανήκουν στη φυλή Firmicutes και είδη που ανήκουν στη φυλή Proteobacteria αυξήθηκαν. Στη νεότερη ομάδα 18–35 ετών, το μικροβίωμα χαρακτηρίστηκε από σημαντικά υψηλότερη αναλογία Cutibacterium acnes και Lactobacillus , με πιο εντυπωσιακό Lactobacillus crispatus . Η λειτουργική ανάλυση χρησιμοποιώντας όρους GO αποκάλυψε ότι η νεαρή ομάδα έχει υψηλότερη σημαντική έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται σε βιολογικές και μεταβολικές διεργασίες και στην έμφυτη προστασία του μικροβιώματος του δέρματος. Η καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων που σχετίζονται με την ηλικία που παρατηρούνται θα υποστηρίξει αργότερα τη διερεύνηση των επιπτώσεων του μικροβιώματος του δέρματος στην αντιγηραντική προστασία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του μικροβιώματος του δέρματος και του γονιδιώματος μεταξύ των ηλικιωμένων και των νέων γυναικών. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει μια αύξηση στην ποικιλότητα του μικροβιώματος του δέρματος με την ηλικία και ότι οι πληθυσμοί C. acnes και lactobacillus, ειδικά L. iners και crispatus , μειώνονται με την ηλικία, ενώ παρατηρήθηκε υψηλότερος επιπολασμός και αφθονία του C. kroppenstedtii και ορισμένων βακτηρίων του γένους Streptococcus. Στο μέτωπο και/ή στα μάγουλα, παρατηρήθηκε επίσης ότι σε μεγαλύτερης ηλικίας ζαρωμένο δέρμα προσώπου, υπάρχει μείωση του Cutibacterium και αύξηση των Corynebacteria. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι πολλά από τα βακτήρια που βρέθηκαν να είναι σημαντικά υψηλότερα στη ζώνη των ρυτίδων είναι μέλη της στοματικής θέσης μικροβιώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 13 από τα 19 σημαντικά βακτήρια ρυτίδων κατοικούν επίσης στο στοματικό μικροβίωμα. Αυτές οι αλλαγές ποικιλομορφίας μεταξύ των ομάδων υποδηλώνουν μια μετατόπιση από ένα οικοσύστημα νεανικού δέρματος που κυριαρχείται από λιπόφιλα σε ένα λιγότερο λιπόφιλο και πιο ποικίλο μεταβολικό δυναμικό σε ηλικιωμένο δέρμα. Το βασικό είδος εντός της μικροχλωρίδας του νεαρού δέρματος φαίνεται να είναι το C. acnes , το οποίο θεωρείται επίσης ως συμπαθητικός μικροοργανισμός.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.