Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Τι λέει το 62% των Ευρωπαίων διαιτολόγων για την κατανάλωση καφέ

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈρευνα: Τι λέει το 62% των Ευρωπαίων διαιτολόγων για την κατανάλωση καφέ
spot_img

Νέα έρευνα σε διαιτολόγους από 26 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Καθημερινά, 2 δισεκατομμύρια κούπες καφέ καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Και με την πρόσφατη αύξηση του πληθυσμού στα 8 δισεκατομμύρια, αυτή η τάση αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο. Οπότε δεν είναι τυχαίο που η επιστήμη έχει αφιερώσει πολλές και διαφορετικές μελέτες στη διερεύνηση των οφελών και τον επιδράσεων του καφέ στην υγεία.

 Μια νέα έκθεση  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Διαιτολόγων (EFAD), που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC), αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των Ευρωπαίων διαιτολόγων πιστεύουν ότι το να πίνει κανείς καφέ με μέτρο έχει σαφή οφέλη για την υγεία Παράλληλα, το 86% συμφωνεί ότι η τακτική μέτρια πρόσληψη καφέ εντείνει την εγρήγορση και το 69% πιστεύει ότι η τακτική, μέτρια πρόσληψη σχετίζεται με καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 585 διαιτολόγους από 26 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με τους πελάτες τους. Στις χώρες αυτές ανήκουν η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα. Τα ευρήματα παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με την τρέχουσα ευαισθητοποίηση και τη στάση απέναντι στην κατανάλωση καφέ από την άποψη της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα βασικά στοιχεία από την έρευνα των Ευρωπαίων διαιτολόγων περιλαμβάνουν:

  • Η πλειοψηφία των διαιτολόγων (62%) πιστεύει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει ορισμένα σαφή οφέλη για την υγεία, αλλά οι πιθανές συσχετίσεις μεταξύ κατανάλωσης καφέ και υγείας δεν είναι ευρέως γνωστές στο ευρύ κοινό.
  • Ο καφές παραμένει ένα δημοφιλές ρόφημα σε όλη την Ευρώπη, με το 43% να αναφέρει ότι ο μέσος ασθενής καταναλώνει έως και 3 φλιτζάνια την ημέρα και 3-5 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Το 62% των διαιτολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισε μια θετική συσχέτιση με πτυχές της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της εγρήγορσης (86%), της διάθεσης (61%), της συνολικής αθλητικής απόδοσης (69%) και συμφώνησαν ότι ο καφές μπορεί να είναι ωφέλιμος πριν άσκηση (51%). 
  • Οι συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των βασικών μη μεταδοτικών ασθενειών δεν είναι τόσο γνωστές, καθώς μόνο το 36% συσχετίζει θετικά τη μέτρια κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), το 30% με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και το 42% με μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το βάρος των επιστημονικών στοιχείων που υποδηλώνουν πιθανές ευεργετικές επιδράσεις και στις τρεις περιπτώσεις ασθενειών.
  • Αυτοί που είχαν γαστρεντερικά προβλήματα ήταν πιο πιθανό να προσέχουν την κατανάλωση καφέ τους (54%). Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα σε σχέση με τις γαστρεντερικές διαταραχές δεν δείχνει καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και ορισμένων γαστρικών ενοχλήσεων.

Για να διαβάσετε την πλήρη έκθεση πατήστε εδώ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα