Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η πρωινή γυμναστική είναι καλύτερη για την καύση του λίπους

ΑρχικήΕπιστήμηΓιατί η πρωινή γυμναστική είναι καλύτερη για την καύση του λίπους
spot_img

Τι ρόλο παίζει η ώρα της ημέρας που γυμναζόμαστε στην καύση του λίπους;

H σωματική άσκηση είναι ένας θεμελιώδης λίθος στην απώλεια λίπους, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στο χτίσιμο μιας καλής φυσικής κατάστασης.

Μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία προσθέτει παραπάνω στοιχεία στο πώς η σωματική άσκηση θα συντελέσει ακόμα περισσότερο στην απώλεια λίπους: πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PNAS , η σωματική δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους αφού οι βιολογικές διεργασίες εξαρτώνται από τους κιρκάδιους ρυθμούς των κυττάρων.

 Για να διαπιστώσουν πώς πράγματι η ώρα της ημέρας που γίνεται η άσκηση επηρεάζει την καύση λίπους, οι ερευνητές μελέτησαν τον λιπώδη ιστό ποντικών μετά από μια συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε σε δύο σημεία του ημερήσιου κύκλου.

Συγκεκριμένα, οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις: μία πρώιμη ενεργός φάση και μία πρώιμης ανάπτυξης. Στον άνθρωπο, αυτό θα αντιστοιχούσε στις εξής ώρες τις ημέρας: αργά το πρωί και αργά το βράδυ, αντίστοιχα. Έπειτα, οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους δείκτες για το μεταβολισμό του λίπους και ανέλυσαν ποια γονίδια ήταν ενεργά στον λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.

Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν πως κατά την άσκηση στην πρώιμη ενεργό φάση, δηλαδή αργά το πρωί, η έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού αυξήθηκε, όπως και η παραγωγή θερμότητας και τα μιτοχόνδρια στον λιπώδη ιστό. Αυτό σημαίνει πως ο μεταβολισμός τους κινούταν πολύ πιο έντονα, χωρίς η πρόσληψη τροφής να επηρεάζει τα αποτελέσματα.  

Για τους ανθρώπους, αυτό σημαίνει πως η γυμναστική αργά το πρωί θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από την αργά το βράδυ άσκηση, όσον αφορά την ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους, λέει ο καθηγητής Juleen. R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, στο Karolinska Institutet. Με τη σειρά τους, τα ευρήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά ως προς την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποντίκια και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές βασικές φυσιολογικές λειτουργίες, οπότε τα ευρήματα αποτελούν ένα καλό μοντέλο για το πώς θα αντιδρούσε σε αυτό το μοτίβο ένας ανθρώπινος οργανισμός.   Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές των δύο ειδών, όπως για παράδειγμα ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα