Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μεσογειακή διατροφή και lifestyle μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε ασθένεια

ΑρχικήΕπιστήμηΗ μεσογειακή διατροφή και lifestyle μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε ασθένεια
spot_img

Έρευνα πάνω στο μεσογειακό πρότυπο ζωής υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και άλλες ασθένειες, ακόμα και αν υιοθετείται από διαφορετικούς πολιτισμούς εκτός Μεσογείου.

Άτομα που ακολουθούν έναν μεσογειακό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως ο περιορισμός των πρόσθετων αλάτων και σακχάρων και υιοθετούν καλές συνήθειες, δηλαδή επαρκή σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης με επικεφαλής καθηγητές από το La Universidad Autónoma de Madrid και το Harvard TH Chan School of Public Health, η οποία βρίσκεται δημοσιευμένη στο Mayo Clinic Proceedings .

Eπιπλέον, είναι σημαντικό πως άτομα που τηρούσαν- εκτός από τη διατροφή- και τον τρόπο ζωής, που αφορά στην ξεκούραση, την άσκηση και την κοινωνικοποίηση με φίλους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία μιας μεσογειακής διατροφής και τρόπου ζωής, ελάχιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με τη διατροφή αυτή όταν υιοθετείται σε χώρες εκτός Μεσογείου. «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι είναι δυνατό για εκτός Μεσογείου πληθυσμούς να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα προϊόντα και να “ασπαστούν” τον συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής προσαρμόζοντάς τον στον πολιτισμό τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mercedes Sotos Prieto.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες 110.799 ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια μελέτη κοόρτης από την UK Biobank. Η μελέτη περιλάμβανε άτομα από όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία και διεξήχθη με ένα ερωτηματολόγιο με σημείο αναφοράς τον λεγόμενο δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE). 

Οι συμμετέχοντες, που ήταν μεταξύ 40 και 75 ετών, παρείχαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με τις τρεις κατηγορίες που μετρά ο δείκτης:

  • Κατανάλωση Μεσογειακής τροφής, δηλαδή πρόσληψη τροφών που αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής
  • Μεσογειακές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή συμμόρφωση με συνήθειες και πρακτικές γύρω από τα γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αλατιού και της κατανάλωσης υγιεινών ποτών
  • Σωματική δραστηριότητα, ξεκούραση, κοινωνικές συνήθειες και ευχαρίστηση, που συνιστά τη συμμόρφωση με τον τρόπο ζωής που ορίζει το μεσογειακό lifestyle, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού ύπνου (power nap), της άσκησης και του χρόνου με φίλους

Εννέα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες για να μετρήσουν τα αποτελέσματα που είχε ο μεσογειακός τρόπος ζωής στην υγεία τους- αν είχε.

 Μεταξύ των συμμετεχόντων, 4.247 πέθαναν από όλες τις αιτίες, 2.401 από καρκίνο και 731 από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναλύοντας, όμως, αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τις βαθμολογίες του MEDLIFE, οι ερευνητές παρατήρησαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της τήρησης του μεσογειακού τρόπου ζωής και του κινδύνου θνησιμότητας. 

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερες βαθμολογίες σύμφωνα με τον δείκτη MEDLIFE παρουσίασαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες MEDLIFE. 

Επίσης, το να τα πηγαίνουν καλά σύμφωνα με κάθε κατηγορία του δείκτη MEDLIFE συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο