Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή είναι πιο ευεργετική από την συμβατική μεσογειακή

ΑρχικήΕπιστήμηΗ πράσινη μεσογειακή διατροφή είναι πιο ευεργετική από την συμβατική μεσογειακή
spot_img

Νέα έρευνα απέδειξε πως η πράσινη μεσογειακή διατροφή μειώνει διπλάσια ποσότητα σπλαχνικού λίπους από τη συμβατική μεσογειακή και 10% περισσότερο από μια υγιεινή διατροφή.

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή αποτελεί μια παραλλαγή της κλασσικής, περιλαμβάνοντας περισσότερες πράσινες φυτικές τροφές. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, η πράσινη μεσογειακή διατροφή έχει ένα επιπρόσθετο όφελος στην υγεία, καθώς μειώνει σημαντικά τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό στο σώμα.

- Advertisement -

Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός ένα είδος λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα. Η μείωση του σπλαχνικού λίπους θεωρείται μεγάλος στόχος της απώλειας βάρους, καθώς είναι πιο σημαντικός δείκτης από το βάρος ενός ατόμου ή την περιφέρεια της μέσης του. Το σπλαχνικό λίπος συσσωματώνεται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των οργάνων και παράγει ορμόνες και τοξίνες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, άνοια και πρόωρο θάνατο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η πράσινη μεσογειακή δίαιτα μείωσε το σπλαχνικό λίπος κατά 14%, ενώ η απλή μεσογειακή η κατά 7% και η συμβατική υγιεινή διατροφή κατά 4,5%. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 290 ενήλικες για 18 μήνες.

 Οι συμμετέχοντες, εκτός από 28 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, τα οποία συνέστησαν οι επιστήμονες, κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα και 100 γραμμάρια duckweed green shake. Το υδρόβιο πράσινο φυτό duckweed έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδιαθέσιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, Β12, βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες και υποκαθιστά την πρόσληψη κρέατος.  

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Iris Shai του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev, Ισραήλ, επίκουρη καθηγήτρια από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και Επίτιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Γερμανία, μαζί με τη διδακτορική της φοιτήτρια Dr. Hila Zelicha και Ιταλούς, Γερμανούς και Αμερικανούς επιστήμονες.  

Η ομάδα έχει δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι η πράσινη μεσογειακή διατροφή έχει μια ποικιλία ευεργετικών επιδράσεων που κυμαίνονται από το μικροβίωμα έως τις εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.  

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορείτε να πάθετε από… παγάκια – Ο Μικροβιολόγος τροφίμων Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης Αναλύει τον “ύπουλο” κίνδυνο

Ο κίνδυνος από μολυσμένα παγάκια συχνά παραβλέπεται - Αιτίες μόλυνσης και πως μπορούν να αποτραπούν

Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση

Ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά και γιατί πρέπει να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη

Ευρωπαϊκός συναγερμός για την καραμέλα – πρόκληση που έχει γίνει viral στα social media και που ενέχει κίνδυνο ασφυξίας και εγκαύματος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα