Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάνοντας τα “σκουπίδια” θησαυρό- Ευεργετικές ουσίες για την παραγωγή συμπληρωμάτων και καλλυντικών από απόβλητα λάχανου

ΑρχικήΕπιστήμηΚάνοντας τα "σκουπίδια" θησαυρό- Ευεργετικές ουσίες για την παραγωγή συμπληρωμάτων και καλλυντικών από απόβλητα λάχανου
spot_img

Ερευνητές από το NTU Singapore ανέπτυξαν έναν βιώσιμο τρόπο μετατροπής των αποβλήτων λαχανικών σε προϊόντα για την υγεία και την προσωπική φροντίδα.

Eρευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναπτύσσοντας μια νέα τεχνική για τη μετατροπή των απορριμμάτων λαχανικών για χρήση σε προϊόντα υγείας και προσωπικής φροντίδας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν φυσικούς βαθιά ευτηκτικούς διαλύτες (NADES), οι οποίοι συνιστούν μη τοξικά υγρά που αποτελούνται από φυτικές ενώσεις, όπως αμινοξέα, ζάχαρη και υποπροϊόντα φυτικών ελαίων. Αυτοί έχουν μελετηθεί πολλάκις για λογαριασμό της βιομηχανίας τροφίμων και για τη δημιουργία φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά σπάνια για την ικανότητά τους να εξάγουν διαφορετικές κατηγορίες βιοδραστικών ενώσεων από φυτικά απόβλητα.

Στρέφοντας την προσοχή της στις βιοδραστικές ενώσεις στο λάχανο, η ερευνητική ομάδα του NTU διερεύνησε μια σειρά από NADES, αναμειγνύοντάς τους με επεξεργασμένα απόβλητα λάχανου για να παρατηρήσει πώς τα μόρια αντιδρούν μεταξύ τους. 

Μέσω επαναλαμβανόμενων δοκιμών, η ομάδα διαπίστωσε ότι, όταν τα υπολείμματα λάχανου και το μείγμα NADES αναδεύονται και έπειτα αφήνονται στην άκρη, διαχωρίζονται φυσικά σε στρώματα, διευκολύνοντας την εξαγωγή των φυτοχημικών από το λάχανο (πολυφαινόλες, καροτενοειδή και χλωροφύλλες) χωρίς την ανάγκη θέρμανσης.

Η μη ανάγκη θέρμανσης ή προεπεξεργασίας των αποβλήτων του λάχανου, για παράδειγμα με ξήρανση με κατάψυξη, καθιστά το κόστος χαμηλό, οπότε οι ερευνητές συνιστούν πως η μέθοδός τους θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για χρήση από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών, μεταξύ άλλων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Hu Xiao από τη Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών NTU (MSE) και Διευθυντής Προγράμματος, Sustainable Chemistry & Materials, Nanyang Environment & Water Research Institute (NEWRI), δήλωσε: «Η χρήση μη τοξικών και οι διαλύτες φυσικής προέλευσης στη μέθοδό μας την καθιστούν μια τεχνική ασφαλή για τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, η μέθοδός μας διατηρεί την ισχύ των εκχυλισμένων ενεργών συστατικών και είναι πολύ χρήσιμη για τη βιομηχανία. Τα εξαγόμενα θρεπτικά συστατικά μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και εκχυλίσματα βοτάνων».

Μελλοντικά, οι επιστήμονες διερευνούν την εφαρμογή της νέας μεθόδου τους για την εξαγωγή ευεργετικών ενώσεων από άλλα είδη φρούτων και λαχανικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως dragonfruit, σπανάκι και μαρούλι.

Σε περαιτέρω πλεονεκτήματα της έρευνάς τους, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η προσέγγισή τους αντιμετωπίζει τη σπατάλη τροφίμων και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας με μηδενικά απόβλητα (zero waste), όπως περιγράφεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Separation and Purification Technology και από τότε που δημοσιεύτηκε, η ερευνητική ομάδα κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Σιγκαπούρη για την καινοτομία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα