Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιες τροφές “θεραπεύουν” το έντερο μετά τη λήψη αντιβοτικών;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοιες τροφές "θεραπεύουν" το έντερο μετά τη λήψη αντιβοτικών;
spot_img

Ορισμένες τροφές αποτελούν φυσικά προβιοτικά που μπορούν να αποκαταστήσουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου, η οποία διαταράσσεται μετά τη λήψη αντιβιοτικών.

Μπορεί τα αντιβιοτικά να σώζουν ζωές, ωστόσο είναι γνωστό ότι προκαλούν ορισμένες βλάβες στον οργανισμό, όπως διατάραξη του μικροβιώματος του εντέρου και πολλές φορές μυκητιάσεις στις γυναίκες.

Ο γιατρός Will Bulsiewicz και ο καθηγητής Tim Spector, μαζί με τον Jonathan Wolf, όμως, συζήτησαν στο τελευταίο επεισόδιο podcast του ZOE τον αντίκτυπο των αντιβιοτικών και πώς μπορείτε να αντιστρέψετε την ανεπιθύμητη επίδραση αυτών των φαρμάκων.

Ο Wolf έφερε ως παράδειγμα μια προσωπική του εμπειρία από το αντιβιοτικό Clindamycin – που χρειάστηκε να πάρει έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον ειδικό, δε Bulsiewicz, η κλινδαμυκίνη είναι το καταστρέφει τα αναερόβια βακτήρια, αλλά αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο μικροβίωμα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μικροβίων στο έντερο μας είναι αναερόβια και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ζημιά.

Ο καθηγητής Spector σημείωσε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσει το σώμα μετά τη λήψη αντιβιοτικών – ειδικά εάν το φάρμακο επιδεινώνει την υγεία του εντέρου σας- τα οποία είναι βασικά προβιοτικά, ζωντανά μικρόβια, αλλά σε μορφή τροφής και όχι κάψουλας, που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ως βασικά διατροφικά στοιχεία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πρόκειται για τα γιαούρτια, το τυρί, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το οποίο είναι λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, την kombucha, που είναι ζυμωμένο τσάι kimchi, το miso και ούτω καθεξής. Όλα αυτά, εκτός ίσως από το τυρί και το γιαούρτι, έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων από ό,τι θα βρείτε σε μια προβιοτική κάψουλα.

Μάλιστα, ο Spector αναφέρθηκε σε πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες περιείχαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, στις οποίες αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση πέντε ή έξι μικρών μερίδων την ημέρα σε λίγες εβδομάδες μπορεί πραγματικά να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα