Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση κατανάλωσης αλατιού μέσω της αξιοποίησης όλων των αισθήσεων

ΑρχικήΕπιστήμηΜείωση κατανάλωσης αλατιού μέσω της αξιοποίησης όλων των αισθήσεων
spot_img

Πρόοδος στην Πολυαισθητηριακή Συνεργιστική Μείωση Αλατιού.

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, κυρίως από το χλωριούχο νάτριο που επικρατεί στη σύγχρονη επεξεργασία τροφίμων, ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την υπέρταση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο διερευνούν προσεγγίσεις για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού χωρίς να διακυβεύεται η γεύση του φαγητού. Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι η ενίσχυση της αντίληψης της αλμυρής γεύσης χρησιμοποιώντας πολυαισθητηριακές συνέργειες, αξιοποιώντας τις γευστικές, οσφρητικές, ακουστικές, οπτικές, απτικές και τρίδυμες αισθήσεις για μείωση της πρόσληψης αλατιού διατηρώντας παράλληλα τη γεύση του φαγητού.

Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της χρήσης αλατιού στα τρόφιμα, τους μηχανισμούς αντίληψης της αλμυρής γεύσης και τις μεθόδους αξιολόγησης της αλμυρότητας. Εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού με παράλληλη διατήρηση της γεύσης του φαγητού, ενώ τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί των υφιστάμενων μεθόδων μείωσης αλατιού αναλύονται κριτικά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διερεύνηση των μηχανισμών και των δυνατοτήτων της πολυαισθητηριακής συνέργειας στη μείωση του αλατιού. Συζητούνται γευστικές αλληλεπιδράσεις, οσφρητικά σημάδια, ακουστική διέγερση, οπτική εμφάνιση και απτικές αισθήσεις για την ενίσχυση της αντίληψης της αλμυρότητας, προσφέροντας πληροφορίες για την ανάπτυξη θρεπτικών, ελκυστικών τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επιπλέον, επισημαίνονται οι προκλήσεις στην τρέχουσα έρευνα και προτείνονται μελλοντικές κατευθύνσεις για αποτελεσματικές στρατηγικές μείωσης του αλατιού για την προώθηση της δημόσιας υγείας. Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει να δημιουργήσει μια επιστημονική βάση για τη δημιουργία πιο υγιεινών, γευστικών επιλογών τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στις ανάγκες ευεξίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο