Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Η ετικέτα PACE δεν προκαλεί καμία ουσιαστική διαφορά στην πρόσληψη θερμίδων

ΑρχικήΕπιστήμηΜελέτη: Η ετικέτα PACE δεν προκαλεί καμία ουσιαστική διαφορά στην πρόσληψη θερμίδων
spot_img

Μελέτη σε εστιατόρια σε εργασιακούς χώρους ανέδειξε πως οι ετικέτες PACE στα τρόφιμα και τα ποτά δεν οδήγησαν σε κάποια ουσιαστική αλλαγή στην πρόσληψη θερμίδων.

Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης σχετικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, που βρίσκονται σε τροφές με υψηλά ποσοστά απόδοσης ενέργειας.  

Σύμφωνα με ειδικούς, μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης ενέργειας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ο μέσος, πολυάσχολος άνθρωπος τρώει τα περισσότερα γεύματά του εκτός σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων ή κυλικείων στο χώρο εργασίας. Συνήθως, τα γεύματα αυτά είναι πολύ υψηλότερα σε θερμίδες από τα σπιτικά φαγητά.

Από τον Απρίλιο του 2022 στο Ηνωμένο Βασείλειο έχει γίνει υποχρεωτική η σήμανση θερμίδων στα τρόφιμα και τα ποτά που σερβίρονται εκτός σπιτιού σε επιχειρήσεις που απασχολούν 250 ή περισσότερα άτομα. Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμες αυτές τις πληροφορίες, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των θερμίδων είναι περιορισμένα. Παράδειγμα τέτοιων ετικετών αποτελεί το PACE, το οποίο αντιστοιχίζει τις θερμίδες με το χρόνο σωματικής άσκησης που θα χρειαζόταν κάποιος για να τις κάψει.

Για να διερευνήσουν εάν οι ετικέτες PACE μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε πραγματικό περιβάλλον, ερευνητές από τη Μονάδα Έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας του Πανεπιστημίου του Cambridge πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε 10 εστιατόρια σε εργασιακούς χώρους στην Αγγλία για το διάστημα 12 εβδομάδων το 2021. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν σήμερα στο PLOS Ιατρική .

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, έγινε αντιληπτό πως τα 10 εστιατόρια περιλάμβαναν πληροφορίες θερμίδων και ετικέτες PACE σε συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά, αλλά και σε μαγειρευτά, σάντουιτς, κρύα ποτά και επιδόρπια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπήρξαν μεταβολές στην ενέργεια και την κατανάλωση. Για παράδειγμα, το ένα εστιατόριο ανέφερε πτώση ανά συναλλαγή κατά 161 kcal, ενώ ένα άλλο 69 kcal. Ωστόσο, σε 5 από τα εστιατόρια δεν καταγράφηκε καμία αλλαγή. Ως συμπέρασμα, οι ερευνητές κατέληξαν πως η συμπερίληψη των ετικετών PACE δεν οδήγησε σε κάποια αλλαγή στη συνολική αλλαγή στην ενέργεια και τις θερμίδες που αγοράστηκαν από είδη με ετικέτα. 

Για το σύστημα επισήμανσης PACE, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, υπάρχουν αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με το πόσο βοηθά ή όχι πραγματικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Διαβάστε εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο