Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη δείχνει πώς η βρουκέλλωση επηρεάζει τον εγκέφαλο

ΑρχικήΕπιστήμηΝέα μελέτη δείχνει πώς η βρουκέλλωση επηρεάζει τον εγκέφαλο
spot_img

Μελέτη “σταθμός” για νέες θεραπείες και αποτελεσματικότερες διαγνώσεις της βρουκέλλωσης.

  • Τα βακτήρια Brucella μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν νευροβρουκέλλωση και ως εκ τούτου μακροχρόνιες νευρολογικές επιπλοκές. Αλλά μια νέα μελέτη βρίσκει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Νέα μελέτη αποδεικνύει πως η τροφιμογενής ασθένεια βρουκέλλωση, η οποία μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, αλλά προτείνει, παράλληλα, καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Η βρουκέλλωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια Brucella, όταν καταναλώνονται μολυσμένα ζωικά προϊόντα (μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ή κακοψημένο κρέας) ή από επαφή με μολυσμένα ζώα (πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή, χοίροι και σκύλοι).

Τα συμπτώματα είναι τόσο γενικά όπως πυρετός, αδυναμία, πόνος στις αρθρώσεις, όσο και ειδικά οργάνων συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων στις βαλβίδες εγκεφάλου και καρδιάς. Χωρίς θεραπεία, η βρουκέλλωση μπορεί να γίνει χρόνια ή να οδηγήσει σε θάνατο. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα πρόκλησης αρθρίτιδας, φλεγμονής της καρδιάς και συμπτωμάτων γρίπης στον άνθρωπο.

Θερίζει η βρουκέλλωση στην ΕΕ στην Ελλάδα

 Σύμφωνα με την έκθεση για την βρουκέλλωση στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στην ηλικιακή ομάδα 45–64 ετών και στα δύο φύλα (0,06 και 0,03 ανά 100.000 πληθυσμού στους άνδρες και στις γυναίκες, αντίστοιχα) ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που αντιστοιχεί στο 67% όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν.

Η “πρωτιά” της Ελλάδας στα κρούσματα βρουκέλλωσης επιβεβαιώνεται και από μελέτη του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε στο Vector-Borne and Zoonotic Diseases.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα η βρουκέλλωση είναι ενδημική στα αιγοπρόβατα. Από το 1998, τα μέτρα ελέγχου των ζώων περιλαμβάνουν εμβολιασμό αιγοπροβάτων ηλικίας άνω των 3 μηνών στην ηπειρωτική χώρα (ζώνη εμβολιασμού) και σφαγή μολυσμένων ζώων στα νησιά (ζώνη εκρίζωσης). Συνολικά, καταγράφηκαν 1786 κοινοποιήσεις και επιπλέον 111 κρούσματα που σχετίζονται με ξέσπασμα το 2008. Το μέσο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης ήταν 0,9/100.000 πληθυσμού.

Καλύτερες διαγνώσεις και θεραπείες

Κατά τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Pathology, τα βακτήρια Brucella μπορούν επίσης να εισέλθουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν νευροβρουκέλλωση, που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες νευρολογικές επιπλοκές, πονοκεφάλους, ναυτία, αποπροσανατολισμό, πρήξιμο του εγκεφάλου και μερικές φορές θάνατο. 

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν την προστατευτική δύναμη τόσο των εγγενών λεμφικών κυττάρων όσο και των ειδικών πρωτεϊνών σηματοδότησης, γνωστών ως ιντερφερόνες, στη μείωση των επιβλαβών νευρολογικών επιπτώσεων της βρουκέλλας. Με το μοντέλο που χρησιμοποίησαν σε ποντίκια, θεωρούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μελλοντικές βελτιώσεις στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της νόσου.

Δεδομένης της νέας γνώσης για τον κρίσιμο προστατευτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα και οι ιντερφερόνες, η μελέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις για ανθρώπους παγκοσμίως που πάσχουν από νευροβρουκέλλωση ή πιο στοχευμένες διαγνωστικές προσεγγίσεις για τον εντοπισμό της νόσου πριν εμφανιστούν ή επιδεινωθούν τα νευρολογικά συμπτώματα, αναφέρει ο Charles Moley, κτηνίατρος και διδακτορικός φοιτητής στο MU College of Veterinary Medicine (CVM) που ηγήθηκε της μελέτης στο εργαστήριο του Jerod Skyberg στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο