Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούμε να αποκτήσουμε ανοσία στον COVID-19 μέσω της τροφικών αλλεργιογόνων;

ΑρχικήΕπιστήμηΜπορούμε να αποκτήσουμε ανοσία στον COVID-19 μέσω της τροφικών αλλεργιογόνων;
spot_img

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά με Covid-19, ενώ άλλοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στις πρωτεΐνες στις οποίες είχε προηγουμένως εκτεθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

O COVID-19 ή αλλιώς SARS-CoV-2, όπως ονομάζεται ο ιός που τον προκαλεί, αποτελεί ένα δυσοίωνο μέρος της ζωής μας για περισσότερα από 2 χρόνια. Αλλά πέρα από τα πολλά κρούσματα και θανάτους, αυτό που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως κάποιοι, ενώ νοσούν, εμφανίζουν ήπια ως καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι πιο έντονα και σοβαρά. Το ερώτημα είναι, γιατί;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Frontiers in Immunology, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στις πρωτεΐνες στις οποίες είχε προηγουμένως εκτεθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπιστώνει ότι τα κοινά τρόφιμα, τα εμβόλια, τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν όλα να οπλίσουν το ανοσοποιητικό κατά του SARS-CoV-2, εξαιτίας της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στον ιό. Ως εκ τούτου, η έκθεση σε αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανταποκρίνεται όταν αντιμετωπίζει τον ιό.

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να θεωρείται κάτι νέο, αλλά στην πραγματικότητα μοιράζεται χαρακτηριστικά με πολλά υπάρχοντα βιολογικά μόρια και πολλούς ιούς της οικογένειας των κορονοϊών. Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν σε βακτήρια, ανθρώπινα κύτταρα, εμβόλια και ακόμη και τρόφιμα μπορεί να έχουν όλες ομοιότητες με αυτές του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές πίσω από αυτήν την τελευταία μελέτη υπέθεσαν ότι οι ομοιότητες μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων κοινών πρωτεϊνών μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία μας στον ιό.

Όταν το σώμα μας δέχεται επίθεση από έναν ιό ή  βακτήριο, εκτοξεύει μια ανοσολογική απόκριση που περιλαμβάνει αντισώματα. Αυτές οι ανοσοποιητικές πρωτεΐνες προσκολλώνται σε συγκεκριμένα μέρη του παθογόνου και το καταστρέφουν. Μετά την υποχώρηση της αρχικής μόλυνσης, τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ και Β κύτταρα μνήμης θα διατηρήσουν μια μνήμη του παθογόνου ή τουλάχιστον ορισμένα μέρη της δομής του.

Αυτά τα κύτταρα θα είναι έτοιμα να αναπτύξουν μια ανοσολογική απόκριση πολύ γρήγορα εάν ξανασυναντήσουν ποτέ το παθογόνο. Θα μπορούσε, όμως, μια τέτοια «ανοσολογική μνήμη» σε πρωτεΐνες που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν μας να έχει υποκείμενη ανοσολογική αντίσταση και μειωμένη ευαισθησία στον Covid-19;

Οι ερευνητές δοκίμασαν την υπόθεση, ερευνώντας εάν τα αντισώματα που στοχεύουν πρωτεΐνες στον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με πρωτεΐνες άλλων παραγόντων, όπως τρόφιμα ή κοινά βακτήρια. Εξέτασαν, λοιπόν, την ικανότητα αυτών των αντισωμάτων να συνδέονται με 180 διαφορετικές πρωτεΐνες από κοινά τρόφιμα, δύο διαφορετικά εμβόλια και 15 βακτηριακές και ιικές πρωτεΐνες.

Τα αντισώματα αντέδρασαν πιο έντονα με ένα κοινό βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται E. faecalis και ένα εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. Είναι ενδιαφέρον ότι αντέδρασαν επίσης πολύ έντονα στις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε κοινά τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, τα ψητά αμύγδαλα, το χοιρινό, τα κάσιους, το γάλα, η σόγια και ο ανανάς.   

Μπορούμε να αποκτήσουμε ανοσία μέσω της τροφής;

Και ενώ κάποιος μπορεί να σκεφτόταν πως θα μπορούσε να καταναλώσει αυτές τις τροφές για ανοσία, δεν είναι τόσο απλό. Αφενός, διότι η τροφή δεν αποτελεί υποκατάστατο των εμβολίων και των φαρμάκων, όπως τονίζουν οι ερευνητές- παρά μόνο παρέχουν κάποια προστασία. Επιπλέον, η «ανοσία» έναντι ενός τύπου τροφίμου χαρακτηρίζεται τυπικά από τροφική αλλεργία. «Συνήθως μόνο άτομα με διαρροή εντέρου μπορούν να παράγουν αντισώματα κατά της τροφής, επομένως δεν θα συνιστούσα να τρώτε τροφές που σας δίνουν διαρροή στο έντερο, γιατί αυτό θα σας δημιουργούσε μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων», δήλωσε ο Δρ Aristo Vodjani, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Απαιτείται περαιτέρω δοκιμή για να επιβεβαιωθεί ότι αυτές οι πρωτεΐνες προσφέρουν πράγματι κάποια προστασία, και εάν ναι, εάν μεσολαβείται μέσω μιας βραχύβιας απόκρισης αντισωμάτων ή μιας μακροπρόθεσμης απόκρισης κυττάρων μνήμης.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για νέες ανοσοθεραπείες ή εμβόλια που οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία κατά του Covid-19. Με περισσότερη έρευνα, αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες ή καλύτερα εμβόλια κατά του ιού. Μια άλλη εφαρμογή μπορεί να έγκειται στην αξιολόγηση της ευαισθησίας ενός ατόμου στον ιό προτού καν έχει μολυνθεί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα