Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

O καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κουτσουμανής, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνO καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κουτσουμανής, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της EFSA
spot_img

Ο Κώστας Κουτσουμανής είναι Καθηγητής, Δ/ντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων και Δ/ντής του Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και ΥγιεινήςΤροφίμων και Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Κουτσουμανής, είναι από σήμερα ένας από τους δυο νέους Αντιπροέδρους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

To cibum, επικοινώνησε με τον κ. Κουτσουμανή, ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει από το νέο του πόστο και που συγκεκριμένα κινούνται σε δύο άξονες:

  • Την προσπάθεια για μια πιο ολιστική προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρώπη που θα εξετάζει και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι όποιες παρεμβάσεις και σε άλλα θέματα όπως το περιβάλλον, την οικονομία, το κλίμα κλπ. 
  • Την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης στην Ασφάλεια Τροφίμων.

Ολόκληρη τη συνέντευξη του νέου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων θα μπορείτε να διαβάσετε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στο cibum.

Ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει επιστημονικές συμβουλές και γνωστοποιεί τους υπάρχοντες και τους αναδυόμενους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα.

Το έργο της Αρχής καλύπτει όλα τα θέματα που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων, της προστασίας και υγείας των φυτών και της διατροφής. Η ΕΑΑΤ υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν αποτελεσματικές και έγκαιρες αποφάσεις διαχείρισης κινδύνου που να διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών και την ασφάλεια της αλυσίδας τροφίμων και ζωοτροφών.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Κουτσουμανής

Ο Κώστας Κουτσουμανής είναι Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων και Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ.  Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1997. Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο τμήμα από όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 2000.  Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Animal Science του Colorado State University. 

Επέστρεψε στην Ελλάδα και το 2002 διορίστηκε στη βαθμίδα του Λέκτορα στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο «Ποιοτικός Έλεγχος και διασφάλιση Ποιότητας».

To 2007 εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή το 2013 στη Βαθμίδα του Αν. Καθηγητή και το το 2017 στη Βαθμίδα του Καθηγητή.  Από το 2011 είναι μέλος, από το 2015 αντιπρόεδρος και από το 2018 Πρόεδρος της επιτροπής Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Είναι επίσης μέλος της ομάδας Joint FAO/WHO Expert Meeting on Microbiological Risk Assessment (JEMRA).  Είναι βοηθός συντάκτη στο περιοδικό Frontiers in Microbiology και μέλος των συντακτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Food Protection, International Journal of Food Microbiology, Food Microbiology και Current Opinion in Food Science.

Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει λάβει χρηματοδοτήσεις άνω του 3 εκατομυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη και βελτίωση της μικροβιολογικής  ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, την ανάπτυξη εργαλείων ποσοτικής μικροβιολογίας (μαθηματικά μοντέλα) και προσδιορισμού επικινδυνότητας, την ανάπτυξη στοχαστικών προσεγγίσεων στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, την ανάπτυξη και εφαρμογή χρονο-θερμοκρασιακών δεικτών και καινοτόμων συσκευασιών των τροφίμων κλπ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο