Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πες μου τι τρως για να σου πω πώς νιώθεις

ΑρχικήΕπιστήμηΠες μου τι τρως για να σου πω πώς νιώθεις
spot_img

Μια νέα μελέτη, η οποία εξετάζει τον τρόπο που τα συναισθήματα επηρεάζουν τα διατροφικά μοτίβα των παιδιών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβάσεις κατά παχυσαρκίας.

Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη έντονα συναισθήματα και τα συναισθήματα είναι γνωστό πως επηρεάζουν τι μπαίνει στο στομάχι μας. Αλλά πώς ακριβώς επιδρά ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών στη διαμόρφωση των διατροφικών προτύπων τους; Ήδη υπάρχουν ορισμένες μελέτες που εντοπίζουν πως τα αρνητικά συναισθήματα προβλέπουν υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και κακή ποιότητα διατροφής. Ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior  (Περιοδικό για τη Διατροφική Εκπαίδευση και Συμπεριφορά), από τις εκδόσεις Elsevier, αναλύει το πώς οι ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές των παιδιών, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, σχετίζονται με το συναίσθημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των εκδόσεων Elsevier, αυτή η μελέτη περιελάμβανε δείγμα 195 παιδιών από διαφορετικές εθνικότητες στην τρίτη έως την έκτη δημοτικού και που διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες. Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και επικοινωνούσαν επτά φορές την ημέρα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Όταν ήρθαν σε επαφή, ρωτήθηκαν εάν αισθάνονταν άγχος, θυμωμένοι ή λυπημένοι και να αναφέρουν εάν είχαν κάνει ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές μεταξύ τηγανητών, γλυκών και ζαχαρούχων ποτών τις δύο προηγούμενες ώρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατανάλωση γλυκών ήταν πιο συχνή σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς τα παιδιά δήλωσαν πως έτρωγαν γλυκά ή αρτοσκευάσματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα το 40% των ημερών. Τα πατατάκια ή οι πατάτες καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σχεδόν στο 30% των ημερών και τα ροφήματα με ζάχαρη καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στο 25% των ημερών. Στη μελέτη, στο 90% των ημερών, τα παιδιά ανέφεραν σταθερή χαμηλή αρνητική διάθεση, αλλά και ποικίλες διαθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν, ότι η κατανάλωση τηγανητού φαγητού και λιπαρών τροφών είναι υψηλότερη τις ημέρες με πιο μεταβλητά συναισθηματικά μοτίβα από τις ημέρες με σταθερή χαμηλή αρνητική διάθεση, με παρόμοια ευρήματα να παρουσιάζονται και σε άλλες μελέτες.  Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία για πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για τη βελτίωση της διατροφής και υγείας των παιδιών. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα τονίζουν τα πρωινά και τα βράδια ως δύο πιθανές ευάλωτες περιόδους κατά τις οποίες η αλλαγή  των συναισθημάτων σε αρνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές.

Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ των συναισθημάτων ενός παιδιού και των διατροφικών του επιλογών, η μελέτη συνιστά μια καλή αρχή σε αυτό το μονοπάτι για την αναγνώριση του τρόπου προσέγγισης των διατροφικών επιλογών έχοντας κατά νου τη διάθεση και τα συναισθήματα ενός ατόμου, ειδικά στην παιδική ηλικία που υπάρχει ένας καταιγισμός συναισθημάτων.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Τα ημερήσια μοτίβα αρνητικής επίδρασης των παιδιών και η κατανάλωση τροφής τα Σαββατοκύριακα: Μια οικολογική στιγμιαία μελέτη αξιολόγησης», από την Christine H. Naya, MPH; Daniel Chu, PhD; Wei-Lin Wang, PhD; Michele Nicolo, PhD; Genevieve F. Dunton, MPH, PhD; και Tyler B. Mason, PhD

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα