Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προβιοτικά κατά της απορρόφησης υδραργύρου και υπέρ της απορρόφησης σιδήρου

ΑρχικήΕπιστήμηΠροβιοτικά κατά της απορρόφησης υδραργύρου και υπέρ της απορρόφησης σιδήρου
spot_img

Θα μπορούσε ένα προβιοτικό να βοηθήσει στον μετριασμό της απορρόφησης υδραργύρου στο έντερο;

Νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δείχνει ότι τα μικρόβια στο ανθρώπινο έντερο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να εμποδίσουν την απορρόφηση τοξικών μετάλλων, όπως ο υδράργυρος και να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος.

Σύμφωνα με την Daniela Betancurt-Anzola, μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο Penn State που ηγήθηκε της μελέτης ο μεθυλυδράργυρος, μια νευροτοξίνη, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, εξαιτίας του ότι διαθέτει πολλές τοξικές  επιδράσεις και είναι επιζήμιο για τη νευρολογική ανάπτυξη κατά την εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από δίαιτες με βασικό συστατικό το ψάρι.

Η περισσότερη έκθεση στον μεθυλυδράργυρο γίνεται μέσω ψαριών ή οστρακόδερμων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αλλού, όπως σε φυτά, τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό μέσω της τροφής.  

Η Betancurt-Anzola και οι συνεργάτες της ανέλυσαν για πρώτη φορά χιλιάδες γονιδιώματα από βακτήρια του εντέρου, εστιάζοντας σε γενετικούς καθοριστικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ικανότητα αλληλεπίδρασης με μέταλλα.

Πολλά γονίδια είναι γνωστό ότι συνδέονται με την αντίσταση των μετάλλων, αλλά η ομάδα επικεντρώθηκε σε εκείνα που επιτρέπουν στα βακτήρια να μετατρέψουν τον επικίνδυνο υδράργυρο σε λιγότερο τοξικό και να απορροφήσουν το βαρύ μέταλλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεταγονιδιωματική αλληλουχία για να μελετήσουν πώς τα μικρόβια ανθρώπων και ποντικών ανταποκρίθηκαν στην έκθεση στον υδράργυρο και έπειτα χρησιμοποίησαν αυτές τις γνώσεις για να αναπτύξουν ένα προβιοτικό ειδικά σχεδιασμένο για την αποτοξίνωση ενός επιβλαβούς τύπου υδραργύρου που βρίσκεται συχνά στην ανθρώπινη διατροφή.

Εισήγαγαν γονίδια από το Bacillus megaterium, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στον μεθυλυδράργυρο, σε στελέχη Lacticaseibacillus , ένα γένος βακτηρίων γαλακτικού οξέος. 

Τα αποτελέσματα έχουν και στο παρελθόν δείξει ότι αυτό το προβιοτικό είναι το ιδανικό ενάντια στον επιβλαβή υδράργυρο.

Προς το παρόν, είπε, η ομάδα επικεντρώνεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα μικρόβια του εντέρου αλληλεπιδρούν με τον υδράργυρο, αλλά σχεδιάζει να διερευνήσει και άλλα μέταλλα.

Ο απώτερος στόχος τους είναι να αναπτύξουν «όπλα» για τη μείωση των επιπέδων επικίνδυνων μετάλλων – όπως ο υδράργυρος – και να ενισχύσουν την απορρόφηση αυτών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα.

Η ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματά της στο ASM Microbe 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα