Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σολομός χωρίς βακτήρια;

ΑρχικήΝέαΣολομός χωρίς βακτήρια;
spot_img

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο αφαίρεσης βακτηρίων από το σολομό, οδηγώντας σε πιο υγιεινό ψάρι.

Ερευνητές από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Επιστήμης τροφίμων του ΝΤΝU στη Νορβηγία κατάφεραν να κάνουν τον σολομό πιο υγιεινό, αφαιρώντας μεγάλο μέρος των βακτηρίων του.

Αυτό το βήμα βοήθησε τώρα τους ερευνητές στο μονοπάτι να καταλάβουν πώς τα βακτήρια και τα ψάρια επηρεάζουν το ένα το άλλο και κατανοώντας την αλληλεπίδρασή τους θα μπορούσαν να προλάβουν τις ασθένειες στα ψάρια.

Για να γίνει κατανοητή η δράση των βακτηρίων στους ζωντανούς οργανισμούς, ας πάρουμε παράδειγμα το ανθρώπινο σώμα. Aπό τη στιγμή της γέννησης και μετά, το ανθρώπινο σώμα περιέχει συνήθως πολλά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους ζωντανούς οργανισμούς, μιας και τα βακτήρια είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και συμβάλλουν στην πέψη και αυξάνουν την ενεργειακή αξία των τροφών. 

Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλο συστήματος από τον σολομό του Ατλαντικού. Επέλεξαν αυτή τη μέθοδο έναντι μιας συμβατικής, διότι τα μοντέλα ζουν περισσότερο ως και 12 εβδομάδες από τα φυσικά δείγματα, εξυπηρετώντας τους σκοπούς του πειράματος, ενώ κατέληξαν σε μια αποτελεσματική μέθοδο που λειτουργεί για νεογνά σολομού.

Η γνώση του τρόπου δημιουργίας γόνου χωρίς βακτήρια ήταν απαραίτητο στάδιο, για να τα ερευνήσει η ομάδα στη συνέχεια. Έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν γόνους σολομού χωρίς άγνωστα και ανεπιθύμητα βακτήρια.

Χάρη σε αυτή τους την ανακάλυψη, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των βακτηρίων και του ξενιστή, όπως μέσα από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη και την υγεία των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές μπορούν να διερευνήσουν ποιοι παράγοντες ελέγχουν τη σύνθεση της βακτηριακής χλωρίδας στο γόνο και να επηρεάσουν τη βακτηριακή σύνθεση στα ψάρια για να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις ή να βελτιώσουν την κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο για επιστημονικά ζητήματα, Eurekalert, οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με τα ευρήματά τους, ενώ σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα.

 Στο πρώτο άρθρο, δείχνουν ότι τα βακτήρια επηρεάζουν το προστατευτικό στρώμα βλέννας του δέρματος στα ψάρια.

Οι γόνοι σολομού που δεν εκτέθηκαν σε βακτήρια ανέπτυξαν ένα λεπτότερο στρώμα βλέννας στο εξωτερικό του σώματός στους από τους γόνους που εκτέθηκαν σε ειδικά επιλεγμένα βακτήρια, όπως βακτήρια που θα μπορούσαν να βρεθούν στο γλυκό νερό.

Τα βακτήρια μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα αποθέματα λίπους των ψαριών, αφού οι γόνοι που έλαβαν βακτήρια γλυκού νερού ανέπτυξαν μεγαλύτερα αποθέματα λίπους.

Στόχος των ερευνητών είναι να κατανοήσουν ποιοι μηχανισμοί επηρεάζουν τη σύνθεση των βακτηριακών κοινοτήτων που αποικίζουν τα ψάρια αμέσως μετά την εκκόλαψη.

Επιπλέον, ανακάλυψαν πως μια θεραπεία με προβιοτικά θα σήμαινε ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να προσθέσουν ζωντανούς μικροοργανισμούς στα ψάρια για να επιτύχουν ευεργετικά αποτελέσματα, όπως καλύτερη υγεία και ανάπτυξη.

DOI

10.3389/fcimb.2022.1068302

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο