Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε Αλτσχάιμερ και άνοια.

ΑρχικήΕπιστήμηΤα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε Αλτσχάιμερ και άνοια.
spot_img

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών για περισσότερο από το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων,  όπως σάλτσες, κατεψυγμένη πίτσα και έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα δεν βοηθά στη διατήρηση μιας καλής υγείας. Αυτό είναι γνωστό, οπότε είναι καλό να τα καταναλώνει κανείς με μέτρο. Αλλά τι γίνεται όταν το μέτρο γίνει υπερβολή; Για τους έφηβους, μάλιστα, έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν πλέον τα δύο τρίτα των θερμίδων της συνολικής τους διατροφής.

Ενώ τα αρνητικά των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ποικίλουν, η επιστήμη ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά , με μια νέα βραζιλιάνικη μελέτη που συσχετίζει την κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με τη γνωστική εξασθένηση, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις εκτελεστικές λειτουργίες, την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών και λήψης αποφάσεων. Ασθένειες που σχετίζονται με αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το Αλτσχάιμερ και η άνοια. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ του 2022 στο Σαν Ντιέγκο.

Η έρευνα περιελάμβανε συμμετέχοντες 10.000 ανθρώπους που διέμεναν στη Βραζιλία, που παρακολουθούνταν για 10 χρόνια, είχαν μέσο όρο ηλικίας 51 έτη και στους οποίους οι ειδικοί έλεγξαν τόσο την ημερήσια κατανάλωση σε υπερυπεξεργασμένα τρόφιμα, όσο και το τι ποσοστό αυτή συνιστούσε σε σχέση με την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων τους. Για τις ανάγκες της μελέτης, εξετάστηκαν και άλλα κριτήρια, όπως η εκπαίδευση ή το εισόδημα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερο ρυθμό παγκόσμιας γνωστικής έκπτωσης και 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν τη λιγότερη ποσότητα υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, διαπίστωσε η μελέτη. Για ένα άτομο που τρώει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το 20% θα ισοδυναμούσε με 400 ή περισσότερες θερμίδες — για σύγκριση, μια μικρή παραγγελία πατάτες και κανονικό cheeseburger από τα McDonalds περιέχει συνολικά 530 θερμίδες. Επιπλέον, όσοι στη μελέτη έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ήταν, συνήθως, νεότερες,  λευκές γυναίκες που είχαν υψηλότερη εκπαίδευση και εισόδημα και ήταν πιο πιθανό να μην είχαν καπνίσει ποτέ και λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ, διαπίστωσε η μελέτη.

Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα νέα αποτελέσματα είναι αρκετά συναρπαστικά και υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο της σωστής διατροφής στη διατήρηση και την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές παθήσεις καθώς μεγαλώνουμε, υπογραμμίζει μια δήλωση σε σχετικό με τη μελέτη δημοσίευμα του CNN.

Tο βασικό πρόβλημα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, αλάτι και το λίπος, τα οποία προάγουν συστηματική φλεγμονή, ίσως την πιο σημαντική απειλή για την υγιή γήρανση στο σώμα και τον εγκέφαλο. Παρά τη βολικότητα που προσφέρουν τα έτοιμα, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα, αντικαθιστούν επίσης την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Στη Βραζιλία, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 25% έως 30% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο