Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Startup φτιάχνει καφέ χωρίς… καφέ, με μπαγιάτικο ψωμί!

ΑρχικήFuture Food TodayStartup φτιάχνει καφέ χωρίς... καφέ, με μπαγιάτικο ψωμί!
spot_img

Άλλη μια καινοτομία με στόχο τη βιωσιμότητα.

  Χωρίς την χρήση κόκκων καφέ αλλά μέσω ζύμωσης, η start up Prefer Coffee με έδρα τη Σιγκαπούρη, δημιουργεί ροφήματα σχεδόν ίδια με καφέ. Οι δυο συνέταιροι, ο DJ Tan και ο Jake Berber αφού πειραματίστηκαν με αλλά προϊόντα όπως ο χουρμάς, κατέληξαν σε ένα μείγμα από μπαγιάτικο ψωμί, πολτό σόγιας και σπασμένους κόκκους κριθαριού.

   Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι τυφώνες και οι νέες ασθένειες θέτουν σε κίνδυνο τις καλλιέργειες καφέ. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One αναμένει μια γενική μείωση των εκτάσεων γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ έως το 2050. Η σύγχρονη παραγωγή καφέ περιλαμβάνει αποψίλωση των δασών και χρησιμοποιεί πολύ νερό (καθώς και λιπάσματα και φυτοφάρμακα). Καταναλώνει επίσης πολλή ενέργεια, δημιουργεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καταστρέφει τα εγγενή οικοσυστήματα. Η κατάσταση «παρουσιάζει μια υπαρξιακή κρίση για την παγκόσμια βιομηχανία καφέ», λέει ο DJ Tan, συνιδρυτής της startup.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί του καφέ χωρίς κόκκους καφέ

   Ο Tan, είχε μια ιδέα που θα μπορούσε να διορθώσει τα παραπάνω: έναν «καφέ» που παρασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από υπολείμματα της τοπικής βιομηχανίας τροφίμων. Για μερικά χρόνια πριν ξεκινήσει το Prefer, ο Tan εργαζόταν στη βιομηχανία τροφίμων με τους κορυφαίους σεφ της Σιγκαπούρης. Οι πελάτες του αναζητούσαν νέες γεύσεις, τις οποίες δημιούργησε χρησιμοποιώντας ζύμωση, τροφοδοτώντας διάφορες οργανικές ουσίες σε μικρόβια. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς για να δημιουργήσουν τρόφιμα εδώ και αιώνες: τα μικρόβια και η μαγιά παράγουν μερικά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα και ποτά, όπως γιαούρτι, kimchi, μπύρα και kombucha. Αλλά ο Ταν ωθούσε τη διαδικασία σε νέες κατευθύνσεις. «Η ζύμωση είναι ένας τρόπος να δημιουργηθούν γεύσεις που δεν υπάρχουν», λέει.

   Το 2022, σε έναν τοπικό επιταχυντή startup στη Σιγκαπούρη, ο Tan συνάντησε τον Jake Berber, έναν νευροεπιστήμονα που έγινε επιχειρηματίας. Και οι δύο άντρες ήταν λάτρεις του καφέ και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα ποτό χωρίς κόκκους καφέ αλλά που μοιάζει πολύ με το δημοφιλές αυτό ρόφημα.

   Πέρασαν μήνες πειραματιζόμενοι με διάφορα συστατικά. «Από την προηγούμενη δουλειά μου, είχα μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να λειτουργήσει», λέει ο Tan, αλλά για να το περιορίσω στις ακριβείς αναλογίες, διαδικασίες και τύπους υπολειμμάτων χρειάστηκε λίγος χρόνος. Δοκίμασαν να καβουρδίσουν τη ρίζα κιχωρίου, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο καφέ στο παρελθόν, αλλά ενώ το αποτέλεσμα θύμιζε καφέ, η γεύση δεν ήταν αρκετά κοντά στον καφέ. Δοκίμασαν να αλέσουν σπόρους χουρμά, που απέδωσαν ένα φρουτώδες ρόφημα σαν τσάι. Και αυτό ήταν πολύ μακριά σε γεύση από τον καφέ. Στη συνέχεια, μερικές παρτίδες που παρασκευάστηκαν από μείγματα υπολειμμάτων φαγητού έδειξαν πολλά υποσχόμενες. 

   Μετά από μερικούς μήνες και αρκετές εκατοντάδες διαφορετικά μείγματα και μεθόδους, χρησιμοποίησαν τον σωστό συνδυασμό: μπαγιάτικο ψωμί από αρτοποιεία, πολτό σόγιας από την παρασκευή τόφου και σπασμένους κόκκους κριθαριού από τοπικές ζυθοποιίες. Από άποψη τιμής είναι συγκρίσιμο με τον μέσο καφέ σας, λέει ο Berber, και τα προϊόντα μπορούν να αγοραστούν online και να παραγγελθούν σε διάφορα καφέ της Σιγκαπούρης.

   Προς το παρόν, η Prefer Coffee πουλάει το προϊόν της μόνο στη Σιγκαπούρη, αλλά ελπίζει να επεκταθεί και σε άλλα μέρη, ενώ εξακολουθεί να ανακυκλώνει τα τοπικά απόβλητα. Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπολειμματική μανιόκα, ζαχαροκάλαμο ή ανανάς, λέει ο Tan.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πιπεριές: Ποιο χρώμα είναι πιο υγιεινό;

Οι πιπεριές είναι γνωστές για τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία, αλλά η διαφορά στο χρώμα τους μπορεί να υποδηλώνει διαφοροποιημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόσα πατατάκια με πράσινα σημάδια μπορείτε να φάτε για να μην αρρωστήσετε

Επειδή υπάρχουν μέσα σε σακουλάκι γνωστής εταιρείας, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τα καταναλώσετε.

Listeria monocytogenes σε εστιατόρια και καφέ: Ποια τα επικίνδυνα σημεία επιμόλυνσης και πώς μεταφέρεται

Η παρουσία L. monocytogenes στο περιβάλλον και τυχόν αποτυχίες στις GMP θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιμόλυνση των τροφίμων με αυτό το παθογόνο, που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο