Μαζική παραγωγή και πώληση το 2024 – Στόχος να είναι οικονομικά προσιτό στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Η παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης με κυτταρική καλλιέργεια σε ελεγχόμενο περιβάλλον, γνωστό στη βιομηχανία ως «καλλιεργημένο κρέας», δεν χρησιμοποιεί αντιβιοτικά και ορμόνες και δεν έχει κανένα από τα ζητήματα καλής διαβίωσης των ζώων ή περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την εργοστασιακή εκτροφή. «Η τεχνολογία μας χρησιμοποιεί ζωικά κύτταρα για να καλλιεργήσει κρέας χωρίς να χρειάζεται να σφάξει το ζώο ή να έχει πολλά ζώα να παράγουν κρέας», λέει ο συντονιστής του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος Meat4All (συνολικού κόστους 2.724.231,25 €) Iñigo Charola, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioTech Foods στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.
Το έργο θα προωθήσει την τεχνολογία παραγωγής κρέατος, θα βελτιώσει την αποδοχή της αγοράς και θα πραγματοποιήσει δοκιμές αξιολόγησης ασφάλειας για τη βελτίωση της εκβιομηχάνισης και της εμπορευματοποίησης του κλάδου. Θα κλιμακώσει τη διαδικασία παραγωγής, θα υποστηρίξει τους ισχυρισμούς θρεπτικής αξίας και υγείας για παραγωγή μεγάλης κλίμακας και θα εξασφαλίσει 100% ανιχνεύσιμα ζωικά κύτταρα μη ΓΤΟ. Η τεχνολογία θα παράγει καλλιεργημένο κρέας σε ακατέργαστη μορφή για λουκάνικα και αλλαντικά και θα διατηρεί τις τιμές σε αποδεκτά επίπεδα.
Ένα μικρό δείγμα – μια βιοψία – λαμβάνεται από ένα υγιές ζώο. Τα μυϊκά κύτταρα στη συνέχεια απομονώνονται και καλλιεργούνται σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον που αναπαράγει τις συνθήκες αυτών των κυττάρων στο ζώο. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της θερμοκρασίας των ζώων – 37 °C, τη διατροφή με μέταλλα, βιταμίνες και αμινοξέα και την παροχή οξυγόνου – όλα αυτά χωρίς να βλάπτονται ή να καταπονούνται τα κύτταρα. «Διατροφικά μιλώντας, οι μύες παρέχουν την πρωτεΐνη», εξηγεί η Charola, προσθέτοντας: «Μόλις απομονώσετε αυτά τα κύτταρα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για την παραγωγή κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα». «Όταν αναπαράγετε τις ίδιες συνθήκες όπως στο ζώο, τα κύτταρα κάνουν αυτό που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν – να αναπτυχθούν και στη συνέχεια να διαφοροποιηθούν σε μυς. Στη συνέχεια το συλλέγουμε ως προϊόν που μπορεί να μετατραπεί σε καταναλωτικά προϊόντα όπως μπιφτέκια ή λουκάνικα.
Κλίμακα κατασκευής σε προσιτή τιμή
Πριν από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Meat4All, τα περισσότερα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή των κυττάρων ήταν ακριβά και χρησιμοποιούνταν κυρίως στη φαρμακοβιομηχανία. «Αλλά καταφέραμε να βρούμε εναλλακτικά συστατικά για τα μέσα καλλιέργειας που τροφοδοτούν τα κύτταρα και ήταν για τρόφιμα αντί για φαρμακευτική. Η εργασία σε σκευάσματα μέσων καλλιέργειας μας επέτρεψε να μειώσουμε δραματικά το κόστος», λέει η Charola. Έχοντας δείξει ότι αυτό λειτουργεί σε ένα πιλοτικό εργοστάσιο, η BioTech επενδύει 36 εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο στο Σαν Σεμπαστιάν όπου η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2024 και θα ακολουθήσει η εμπορική κυκλοφορία. Στόχος είναι η παραγωγική ικανότητα 4.000 τόνων ετησίως καλλιεργούμενου κρέατος, προσθέτει.
Αποδεκτό από τους καταναλωτές;
Έρευνα αγοράς σε πολλές χώρες διαπίστωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δεχτούν νέες τεχνολογίες που συμβάλλουν σε πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Αλλά σήμερα, τα προϊόντα καλλιέργειας κρέατος εγκρίνονται μόνο στη Σιγκαπούρη. Με περιορισμούς στη μεγάλης κλίμακας παραγωγή σε πολλές περιοχές, δεν έχουν γίνει ακόμη γευστικές δοκιμές των καταναλωτών σε αυτό ή σε άλλα καλλιεργούμενα κρέατα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όπως αυτά που συνδέονται με το έργο CULTURED BEEF και το έργο CCMeat . «Το φαγητό μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο όταν πληροί δύο κριτήρια – σας αρέσει αυτό που τρώτε και μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά», σύμφωνα με τον Charola. Πέρα από αυτό, για να γίνουν αποδεκτά τα νέα τρόφιμα, «είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με διαφάνεια, ώστε οι καταναλωτές να έχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη».