Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
30.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάπτυξη πατάτας που θα αλλάξει το τοπίο στα πατατάκια!

ΑρχικήFuture Food TodayΑνάπτυξη πατάτας που θα αλλάξει το τοπίο στα πατατάκια!
spot_img

Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναπτύσσει την πατάτα που αλλάζει το παιχνίδι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Η πατάτα Kal91.3 προέρχεται από μια ποικιλία πατάτας του Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) με την ονομασία Kalkaska. Η νεοαναπτυχθείσα πατάτα μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυχρές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς η σακχαρόζη, η ένωση ως την οποία αποθηκεύεται συνήθως η ζάχαρη στις πατάτες, να μετατρέπεται σε αναγωγικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη.

Χωρίς τόσα πολλά αναγωγικά σάκχαρα, το καστανό χρώμα και η καραμελοποίηση μπορούν να ελαχιστοποιηθούν στην πατάτα Kal91.3, οδηγώντας σε πιο υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπς πατάτας.

Η πατάτα Kal91.3 μπορεί επίσης να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διαδικασίας καλλιέργειας χωρίς να απαιτούνται τόσα λιπάσματα και φυτοφάρμακα για τη διατήρηση της κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης της.

Η σακχαρόζη διασπάται στις πατάτες από τη βακουολική όξινη ινβερτάση, ένα ένζυμο που αντιδρά στο εξωτερικό περιβάλλον των φυτών, όπως η θερμοκρασία. Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Jiming Jiang, καθηγητής του Ιδρύματος MSU στα τμήματα κηπευτικών και βιολογίας φυτών, δημοσίευσε ευρήματα σχετικά με τον τρόπο σίγασης, ή καταστολής, του γονιδίου που παράγει τη βακουολική όξινη ινβερτάση στις πατάτες.

Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον του Douches, καθηγητή στο Τμήμα Εδαφολογίας Φυτών και Μικροβιακών Επιστημών και διευθυντή του Προγράμματος Γενετικής Πατάτας του MSU, για την εξεύρεση ενός τρόπου διόρθωσης της ανισορροπίας των σακχάρων που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες από τις εμπορικές πατάτες του Μίσιγκαν.

Έπειτα από πολλαπλά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από το 2014-2015, ο Douches ανέπτυξε μια κατασκευή παρεμβολής RNA που κατέστειλε τη κενοειδή όξινη ιμβερτάση στις πατάτες Kalkaska.

Από το 2016-2023, ο Douches εξέτασε τα αγρονομικά χαρακτηριστικά της πατάτας Kal91.3 και διαπίστωσε ότι είχε καλό σχήμα, μέγεθος και ειδικό βάρος, σε μέτρηση της περιεκτικότητας σε άμυλο σε σύγκριση με το νερό στην πατάτα.

Ιστορικά, πολλοί αγρότες έχουν αποθηκεύσει τις πατάτες τεμαχισμού στους 10 °C για να αποφύγουν την ανταπόκριση της βακουολαρικής όξινης ιμβερτάσης στις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τη μετατροπή της σακχαρόζης σε αναγωγικά σάκχαρα, αλλά με αυτόν τον τρόπο οι πατάτες είναι πιο επιρρεπείς σε σήψη κατά την αποθήκευση και απώλεια υγρασίας. Η πατάτα Kal91.3, ωστόσο, έχει δείξει την ικανότητα της να αποθηκεύεται στους 4 °C διατηρώντας την ισορροπία των σακχάρων της.

«Υπάρχει μια διπλή αξία σε αυτό», δήλωσε ο Douches. «Η πρώτη είναι ότι σταθεροποιούμε τα σάκχαρα. Η καταστολή της ιμβερτάσης επιβραδύνει τη μετατροπή της σακχαρόζης σε φρουκτόζη και γλυκόζη, οπότε σταθεροποιεί τα σάκχαρα της πατάτας κατά την αποθήκευση. Διευθετεί την πατάτα από άποψη μεταβολισμού. Το δεύτερο είναι ότι επωφελούμαστε από τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε την πατάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες».

Τον Ιανουάριο, η Douches έλαβε ειδοποίηση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ότι η πατάτα Kal91.3 αποδείχθηκε ότι δεν ενέχει αυξημένο κίνδυνο φυτοπαράσιτων σε σχέση με την αντίστοιχη συμβατική πατάτα, με αποτέλεσμα να εξαιρείται από τους κανονισμούς βιοτεχνολογίας που επιβάλλει το USDA σε άλλα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η είδηση αυτή σήμαινε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του USDA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πατάτα Kal91.3 θα μπορούσε διαφορετικά να έχει αναπτυχθεί με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών αναπαραγωγής.

Η πατάτα Kal91.3 δεν είναι η πρώτη γενετικά τροποποιημένη πατάτα με καταστολή της ιμβερτάσης που εξαιρείται από τη ρύθμιση του USDA. Ωστόσο, είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο λαχανικό που αναπτύχθηκε από ένα πανεπιστήμιο και εξαιρείται από τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Γεωργίας.

Ο Douches και η ομάδα του συνεργάζονται τώρα με τους ηγέτες της βιομηχανίας πατάτας του Μίσιγκαν για να αξιολογήσουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πατάτα Kal91.3 στη βιομηχανία της πολιτείας, ειδικά όσον αφορά το τεμαχισμό.

Το Μίσιγκαν είναι άλλωστε ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στις ΗΠΑ, με το 70% να χρησιμοποιείται για τσιπς!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα