Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

BIO-FENCE: Νέο Αντιμικροβιακό Υλικό Επίστρωσης Χώρων παραγωγής

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςBIO-FENCE: Νέο Αντιμικροβιακό Υλικό Επίστρωσης Χώρων παραγωγής
spot_img

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές ενός νέου πολυμερούς, νέας τεχνολογίας, που με την προσθήκη του στην τελική επίστρωση σε τοίχους και δάπεδα των χώρων παραγωγής τροφίμων, δημιουργεί επιφάνειες που δεν ‘’φιλοξενούν’’ Listeria spp κι άλλα περιβαλλοντικά μικρόβια που απασχολούν τόσο για την ασφάλεια των τελικών προιόντων.

Πρόσφατα η εταιρία Bio-Fence έτρεξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζοντας το νέο αυτό υλικό σε επιφάνειες χώρων παραγωγής σε πραγματικές συνθήκες. Το νέο προϊόν επίστρωσης λειτουργεί με το καινοτόμο πολυμερές που περιέχει, να δεσμεύει το απολυμαντικό που χρησιμοποιείται στους καθαρισμούς ρουτίνας του χώρου στην επιφάνεια και να δρα επί ώρες και πιθανά επί μέρες.

Η Bio-Fence είναι μια ισραηλινή start-up στον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας τροφίμων που ιδρύθηκε στις αρχές του 2018. Το πρόγραμμα επικύρωσης της αποτελεσματικότητας της τελικής επίστρωσης με το νέο υλικό ήταν διάρκειας 11 εβδομάδων, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και σε αυτό εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της αντιμικροβιακής επικάλυψης Bio-Fence όταν εφαρμόστηκαν στο πάτωμα και στο κάτω μέρος των τοίχων της αίθουσας παραγωγής μιας αλλαντοποιίας.

Κατά τη διάρκεια της φάσης ελέγχου τριών εβδομάδων πριν από την εφαρμογή της επίστρωσης Bio-Fence, ανιχνεύθηκε λιστέρια σε 21 από τα 23 (91%) ημερήσια δείγματα δαπέδου. Μετά την εφαρμογή της επίστρωσης Bio-Fence, η λιστέρια ήταν εντελώς μη ανιχνεύσιμη στην επιφάνεια του δαπέδου κατά την καθημερινή παραγωγή.

Τα αποτελέσματα από την δοκιμή επαλήθευσης δείχνουν επίσης μια δραματική μείωση έως και 99,9999% στο επίπεδο των gram-αρνητικών βακτηρίων όπως αποδεικνύεται από τις μετρήσεις των Enterobacteria και μια σημαντική βελτίωση στα επίπεδα υγιεινής όπως καταδεικνύεται από τις μετρήσεις ΟΜΧ. Ακριβώς οι ίδιες ρουτίνες καθαρισμού και υγιεινής, που περιλαμβάνουν ένα προϊόν καθαρισμού με βάση το χλώριο, εφαρμόστηκαν πριν και μετά την εφαρμογή της επίστρωσης Bio Fence.

Τα περιβαλλοντικά παθογόνα, στη διαδικασία παραγωγής τροφίμων, παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς η παρουσία αυτών των βακτηρίων στο περιβάλλον παραγωγής συνδέεται άμεσα με τη επιμόλυνση των τροφίμων.

Η αίθουσα αλλαντοποιίας επιλέχθηκε ειδικά για την επικύρωση, καθώς υπάρχουν μια σειρά από πραγματικές προκλήσεις στη διατήρηση των επιπέδων υγιεινής στους χώρους. Το περιβάλλον παραγωγής περιλαμβάνει χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία, συμπύκνωση και έντονη μετακίνηση εργαζομένων και εξοπλισμού – όλες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει η Listeria spp.

Tα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η τεχνολογία Bio-Fence, όταν ενσωματώνεται σε μια βιομηχανική τελική επίστρωση, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα που σταθεροποιεί και παρατείνει τη δραστηριότητα των τυπικών απολυμαντικών, βοηθώντας έτσι στην δραματική μείωση των παθογόνων στις επιφάνειες.

Ως αποτέλεσμα της δοκιμής, βγαίνει το συμπέρασμα πως η χρήση υλικών όπως της Bio-Fence μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών παθογόνων όπως η λιστέρια, η σαλμονέλα και άλλα στις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων, ειδικά στην παραγωγή ευαίσθητων τροφίμων που ορίζονται ως έτοιμα για καταναλωση – RTE. Διαβάστε περισσότερα για την τεχνολογία Bio-Fence στο https://www.bio-fence.com/

ΠΗΓΗ: https://www.foodtechnology.co.nz/

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Σοκ: 30% αυξήθηκε το κόστος παρασκευής πίτσας Μαργαρίτα στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη Pizza Margherita Index του Bloomberg.

EFSA: Μεγάλη μείωση της ανώτερης ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου – Προκαλεί τριχόπτωση!

Από 300 μg/ημέρα πάει στα 255 μg/ημέρα - H αλωπεκία επιλέχθηκε από την ομάδα της EFSA ως το κρίσιμο τελικό σημείο στο οποίο βασίζεται ένα UL για το σελήνιο.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα