Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

3 στους 4 Ευρωπαίους θέλουν να μειωθούν οι τιμές στα βιώσιμα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / Βιωσιμότητα3 στους 4 Ευρωπαίους θέλουν να μειωθούν οι τιμές στα βιώσιμα τρόφιμα
spot_img

Σύμφωνα με έρευνα της WWF οι μισοί πολίτες της Ευρώπης συμφωνούν να αυξηθούν οι τιμές στα μη βιώσιμα προϊόντα.

Oι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι είναι καιρός να αλλάξουν τα συστήματα διατροφής μας. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της WWF το 76% των ευρωπαίων καταναλωτών πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις τους πρέπει να κάνουν φθηνότερα τα φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα και οι μισοί θα συμφωνούσαν να ακριβύνουν τα μη βιώσιμα τρόφιμα.

Η έρευνα που ανατέθηκε από το WWF δείχνει ότι 4 στους 5 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ πρέπει να θεσπίσουν νέους κανόνες και να παράσχουν οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Κατά την άποψή τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στοχεύουν ιδιαίτερα τις δημόσιες καντίνες, τα σχολεία, τα παντοπωλεία, τους παραγωγούς τροφίμων και τους αγρότες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας,Η Giulia Riedo, Υπεύθυνη Πολιτικής Γεωργίας και Συστημάτων Τροφίμων στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, δήλωσε : «Οι Ευρωπαίοι θέλουν αλλαγή, αλλά εάν οι κυβερνήσεις μας και η ΕΕ δεν αναλάβουν δράση, οι οικογένειες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για πρόσβαση σε βιώσιμα, υγιεινά τρόφιμα – πόσο μάλλον να το αντέξουν οικονομικά! Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες των συστημάτων τροφίμων μας και την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγόμενες γεωργικές εισροές. Ο επερχόμενος νόμος της ΕΕ για το Σύστημα Αειφόρου Τροφίμων είναι η μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη της έλλειψης τροφίμων, κυρίως παρέχοντας κίνητρα για την κατανάλωση τοπικών προϊόντων και περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα ζωικά προϊόντα (48%) και να μειώσουν τη χρήση καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την παραγωγή ζωοτροφών (46%). Επί του παρόντος, η ΕΕ παράγει περισσότερα ζωικά προϊόντα από όσα συνιστώνται για την υγεία μας και περισσότερες από τις μισές καλλιέργειες σιτηρών που καλλιεργούμε τρέφονται με ζώα.

Οι πολίτες πιστεύουν επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την ισχυρή επίδραση των διαφημίσεων τροφίμων στις διατροφικές συνήθειες. Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι (57%) συμφωνούν ότι τα δημόσια κονδύλια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διαφήμιση ανθυγιεινών και/ή μη βιώσιμων τροφίμων και περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) θα έφτανε μέχρι την πλήρη απαγόρευση αυτών των διαφημίσεων. Επί του παρόντος, οι ανθυγιεινές και μη φιλικές προς το περιβάλλον δίαιτες προκαλούν 2,7 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για βιώσιμα συστήματα τροφίμων για τα τέλη του 2023 . Αυτός ο νόμος, ο οποίος αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Farm to Fork, στοχεύει στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα, ενώ αντιμετωπίζει τους δεσμούς μεταξύ υγιών ανθρώπων, υγιών κοινωνιών και ενός υγιούς πλανήτη.

«Η καλύτερη επιλογή για τον πλανήτη και την υγεία μας θα πρέπει επίσης να είναι η πιο προσιτή. Τα τρόφιμα είναι η πηγή της ζωής μας και ο τρόπος με τον οποίο τα παράγουμε και τα καταναλώνουμε έχει τεράστιο αντίκτυπο στο κλίμα και στη βιοποικιλότητα – και οι πολίτες το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο. Η επανεξέταση και ο μετασχηματισμός των συστημάτων διατροφής μας θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ», κατέληξε η Giulia Riedo .

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα