Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

3 στους 4 Ιταλούς λένε όχι στο κρέας εργαστηρίου

ΑρχικήΝέα3 στους 4 Ιταλούς λένε όχι στο κρέας εργαστηρίου
spot_img

Νέες πληροφορίες για το καλλιεργημένο κρέας δίνει η Coldiretti.

Σχεδόν 3 στους 4 Ιταλούς (74%) λένε όχι στα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται σε εργαστήρια, από το κρέας μέχρι το γάλα και τα ψάρια που προσπαθούν να επιβάλουν στις παγκόσμιες αγορές οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι και οι πολυεθνικές παρά τις αμφιβολίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti, μετά από σχετική έρευνα της Coldiretti/Notosondaggi που παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Έκθεσης του Montichiari (Brescia). Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οριστική έγκριση της απαγόρευσης των συνθετικών τροφίμων στην Ιταλία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου.

Οι Ενώσεις Ιταλών παραγωγών, Coldiretti,Filiera Italia, Assica, Assolatte, Unaitalia και Assocarni  έχουν δημιουργήσει την πρώτη συμμαχία ενάντια στην «επίθεση των συνθετικών τροφίμων», όπως αποκαλούν το κρέας και τα γαλακτοκομικά εργαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι σε αυτά τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ορμόνες, οι οποίες είναι απαγορευμένες στις ευρωπαϊκές φάρμες από το 1996.

Η άρνηση των Ιταλών για το καλλιεργημένο κρέας είναι «μια απάντηση στη μεγάλη κινητοποίηση της Coldiretti που οδήγησε στη συλλογή πάνω από 2 εκατ. υπογραφών, με πάνω από 2 χιλιάδες δήμους που ψήφισαν υπέρ, συχνά ομόφωνα, από όλες τις Περιφέρειες κάθε πολιτικού χρώματος» δήλωσε ο πρόεδρος της Coldiretti Ettore Prandini.

«Η γενική δυσπιστία επιβεβαιώνει την ανάγκη σεβασμού της αρχής της προφύλαξης απέναντι σε μια νέα τεχνολογία με πολλές άγνωστες παραμέτρους που κινδυνεύει να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον που μας περιβάλλει» εξηγεί ο Prandini υπογραμμίζοντας ότι «η πρόκληση που η Coldiretti λανσάρει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι τα εργαστηριακά προϊόντα στις διαδικασίες αδειοδότησης δεν εξισώνονται με νέα τρόφιμα αλλά με φαρμακευτικά προϊόντα». Πιστεύω ότι η EFSA θα πρέπει ωστόσο να λάβει υπόψη το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του FAO και της ΠΟΥ για τα τρόφιμα με βάση τα κύτταρα, υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μετάδοση ασθενειών, λοιμώξεις ζώων και μικροβιακή μόλυνση, καθώς και την ανάγκη Ιδιαίτερης προσοχής στη χρήση συστατικών όπως αυξητικών παραγόντων και ορμονών που χρησιμοποιούνται σε βιοαντιδραστήρες αλλά έχουν απαγορευτεί στις ευρωπαϊκές φάρμες για περισσότερα από 40 χρόνια» και πρόσθεσε πως «Οι διαδικασίες αδειοδότησης που απαιτούνται για τα φάρμακα πρέπει να εφαρμόζονται για τον τύπο της διαδικασίας και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, τα οποία απαιτούν πειραματικές δοκιμές διάρκειας τουλάχιστον δέκα ετών».

Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες όπου έχουν επιτραπεί πωλήσεις όπως το Ισραήλ, πριν από την κατανάλωση, ζητούνται υπογραφές για απαλλαγή από την ευθύνη και τις συνέπειες για την υγεία – διευκρινίζει η Coldiretti. 

Επιπλέον η Ιταλική Ένωση Αγροτών παραθέτει και τις ανησυχίες σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Derrick Risner και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis – συμπεραίνει ο Coldiretti – υπογράμμισαν ότι το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη του συνθετικού κρέατος που ορίζεται σε ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται για κάθε κιλό που παράγεται είναι από 4 έως 25 φορές υψηλότερο από αυτό του παραδοσιακού βοείου κρέατος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα