Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
25.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

3 τροφικές δηλητηριάσεις από Βέλγικο τσάι στη Γαλλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων3 τροφικές δηλητηριάσεις από Βέλγικο τσάι στη Γαλλία
spot_img

Το τσάι περιέχει τοξική ουσία πάνω από 1 εκατομμύριο μονάδες με μέγιστο όριο τις… 25 – Ειδοποίηση RASFF.

Με βάση κοινοποίησης το “Food poisoning” η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίηση για Τρόφιμα RASFF, για τσάι προέλευσης Βελγίου, που προκάλεσε τρεις τροφικές δηλητηριάσεις σε καταναλωτές. Η κατηγορία κινδύνου είναι «σοβαρός» καθώς στο τσάι εντοπίστηκαν αλκαλοειδή τροπανίου σε ποσότητα 1.240.000 µg/kg με μέγιστο όριο τα 25 µg/kg!

Τα αλκαλοειδή τροπανίου (ΑΤ) είναι φυτικοί δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτών και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θολή όραση, διεσταλμένες κόρες, ξηροστομία, αίσθημα παλμών και κόπωση, ζάλη, διανοητική σύγχυση, αποπροσανατολισμς, παραισθήσεις και μειωμένη μυϊκή δύναμη. Το ιδιαίτερο με αυτή την τοξική ουσία είναι πως τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση  (5 έως 30 λεπτά).  Επιπλέον η έκθεση στα AT μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά, νευρικά προβλήματα και προβλήματα αρτηριακής πίεσης.

Επειδή τα αλκαλοειδή είναι άκρως τοξικά για τον άνθρωπο, όταν ανιχνεύονται σε τρόφιμα ακολουθεί ανάκληση των προϊόντων και ενημέρωση των καταναλωτών.  Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2022 οι αρχές σε Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο προχώρησαν σε πολλές ανακλήσεις τροφίμων (κυρίως σνακ) λόγω αλκαλοειδών τροπανίου,  τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Πορτογαλία, σημειώθηκαν 209 τροφικές δηλητηριάσεις από ψωμί καλαμποκάλευρου λόγω τροπανικών αλκαλοειδών

Το 2018 η Ευρωπαϊκή Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA δημοσίευσε επιστημονική έκθεση σχετικά με την εκτίμηση της oξείας διατροφικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού πληθυσμού σε αλκαλοειδή τροπανίου, λαμβάνοντας υπόψη νέα στοιχεία. Σε αρκετές πληθυσμιακές ομάδες διαπιστώθηκε υπέρβαση της ανεκτής ημερηίας πρόσληψης σύμφωνα. Ως εκ τούτου, συμπέρανε  η επιτροπή, η παρουσία αλκαλοειδών τροπανίου, ιδίως ατροπίνης και σκοπολαμίνης, συνιστά πηγή ανησυχίας για την υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο