Το τσάι περιέχει τοξική ουσία πάνω από 1 εκατομμύριο μονάδες με μέγιστο όριο τις… 25 – Ειδοποίηση RASFF.
Με βάση κοινοποίησης το “Food poisoning” η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίηση για Τρόφιμα RASFF, για τσάι προέλευσης Βελγίου, που προκάλεσε τρεις τροφικές δηλητηριάσεις σε καταναλωτές. Η κατηγορία κινδύνου είναι «σοβαρός» καθώς στο τσάι εντοπίστηκαν αλκαλοειδή τροπανίου σε ποσότητα 1.240.000 µg/kg με μέγιστο όριο τα 25 µg/kg!
Τα αλκαλοειδή τροπανίου (ΑΤ) είναι φυτικοί δευτερογενείς μεταβολίτες που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτών και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θολή όραση, διεσταλμένες κόρες, ξηροστομία, αίσθημα παλμών και κόπωση, ζάλη, διανοητική σύγχυση, αποπροσανατολισμς, παραισθήσεις και μειωμένη μυϊκή δύναμη. Το ιδιαίτερο με αυτή την τοξική ουσία είναι πως τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση (5 έως 30 λεπτά). Επιπλέον η έκθεση στα AT μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά, νευρικά προβλήματα και προβλήματα αρτηριακής πίεσης.
Επειδή τα αλκαλοειδή είναι άκρως τοξικά για τον άνθρωπο, όταν ανιχνεύονται σε τρόφιμα ακολουθεί ανάκληση των προϊόντων και ενημέρωση των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2022 οι αρχές σε Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο προχώρησαν σε πολλές ανακλήσεις τροφίμων (κυρίως σνακ) λόγω αλκαλοειδών τροπανίου, τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Πορτογαλία, σημειώθηκαν 209 τροφικές δηλητηριάσεις από ψωμί καλαμποκάλευρου λόγω τροπανικών αλκαλοειδών
Το 2018 η Ευρωπαϊκή Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA δημοσίευσε επιστημονική έκθεση σχετικά με την εκτίμηση της oξείας διατροφικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού πληθυσμού σε αλκαλοειδή τροπανίου, λαμβάνοντας υπόψη νέα στοιχεία. Σε αρκετές πληθυσμιακές ομάδες διαπιστώθηκε υπέρβαση της ανεκτής ημερηίας πρόσληψης σύμφωνα. Ως εκ τούτου, συμπέρανε η επιτροπή, η παρουσία αλκαλοειδών τροπανίου, ιδίως ατροπίνης και σκοπολαμίνης, συνιστά πηγή ανησυχίας για την υγεία.