ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται δημοφιλή κράκερς που πωλούνται και στην Ελλάδα - Επείγουσα ειδοποίηση RASFF

Ανακαλούνται δημοφιλή κράκερς που πωλούνται και στην Ελλάδα – Επείγουσα ειδοποίηση RASFF

4 λεπτά ανάγνωσης

Ο λόγος που αποφασίστηκε η ανάκληση αυτού του σνακ και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδας Schiacciatella με γεύση Piaceri Mediterranei λόγω «παρουσίας αλλεργιογόνων που δεν δηλώνονται στην ετικέτα ( πρωτεΐνες γάλακτος )», γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο για άτομα με αλλεργία.

- Advertisement -

Σύμφωνα και με το ενημερωτικό δελτίο από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) στο επίμαχο σνακ που παρασκευάζεται στην Ιταλία, πωλείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εντοπίστηκε αδήλωτο αλλεργιογόνο και πρέπει να ανακληθεί για όλους ασφαλείας.

Η ανακληθείσα παρτίδα είναι 241205 με ημερομηνία λήξης 05.09.2025, πωλείται σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων και παράγεται από την Celifood Srl. Η προειδοποίηση είναι « μην καταναλώσετε το προϊόν και επιστρέψετε τη συσκευασία στο σημείο πώλησης».

- Advertisement -

Γιατί είναι επικίνδυνο να μην δηλώνονται οι πρωτεΐνες γάλακτος στις ετικέτες των προϊόντων;

Η επισήμανση των συστατικών σε ένα τρόφιμο δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ασφάλεια και έναν σοβαρό αλλεργικό κίνδυνο. Όταν οι πρωτεΐνες του γάλακτος (όπως η καζεΐνη και η λακτοαλβουμίνη) δεν δηλώνονται καθαρά στην ετικέτα, αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ή και θανατηφόρο για κάποιους ανθρώπους, όπως τα άτομα με αλλεργία στο γάλα
Η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος (όχι δυσανεξία στη λακτόζη) μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, οίδημα, έντονη αναπνευστική δυσχέρεια ακόμη και αναφυλακτικό σοκ (μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση).

- Advertisement -
Με μια απλή αναζήτηση οι καταναλωτές μπορούν να βρουν το προϊόν και σε Ελληνικά διαδικτυακά καταστήματα με την ένδειξη ότι αυτή τη στιγμή το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα τρόφιμα του θερμοκηπίου δεν έχουν την ίδια νοστιμιά με τα υπαίθρια;

H Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για ρύζι με ορυκτέλαια έως και +19.978% πάνω από το όριο – Η Ελλάδα στις 30 χώρες διανομής, 54 follow-ups (φωτο)

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF για ρύζι με MOSH και MOAH: Νέα επικαιροποίηση με περισσότερες χώρες, ανακλήσεις και εργαστηριακά ευρήματα.

Φαγητό στις διακοπές: Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει μικρά “κόλπα” για προστασία από τροφικές δηλητηριάσεις

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων σε παραλίες, ξενοδοχεία, ταξίδια και εστιατόρια.