Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκε σε κέικ νέο βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενείς ασθένειες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπίστηκε σε κέικ νέο βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενείς ασθένειες
spot_img

Το περιστατικό αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, καθώς το συγκεκριμένο βακτήριο δεν είχε προηγουμένως συνδεθεί με τροφιμογενείς ασθένειες.​

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology καταγράφει το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης που σχετίζεται με το βακτήριο Bacillus velezensis, και το οποίο εντοπίστηκε σε κέικ αρτοποιείου. Το περιστατικό αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, καθώς το συγκεκριμένο βακτήριο δεν είχε προηγουμένως συνδεθεί με τροφιμογενείς ασθένειες.​

Το ξέσπασμα εκδηλώθηκε στις 12 Μαΐου 2024, κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής γιορτής στην κομητεία Greene, στην πολιτεία Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έρευνα σε 35 υπαλλήλους διαπίστωσε ότι 12 ανέφεραν ήπια εντερικά συμπτώματα, όπως πόνους στο στομάχι, ναυτία, κράμπες και διάρροια. Τα συμπτώματα ξεκίνησαν από 25 λεπτά έως 4,5 ώρες μετά την κατανάλωση. Πέντε ασθενείς παρουσίασαν καθυστερημένη διάρροια. Δεν σημειώθηκαν νοσηλεία ή θάνατοι. Το Εργαστήριο Υγείας του Τμήματος Υγείας του Οχάιο επιβεβαίωσε το B. velezensis στα υπολείμματα που είχαν απομείνει χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας VitekMS, η οποία αναγνωρίζει τα μικρόβια αναλύοντας τα πρωτεϊνικά φάσματα.

Το Bacillus velezensis είναι ένα βακτήριο που συνήθως θεωρείται ωφέλιμο και χρησιμοποιείται στη γεωργία για την καταπολέμηση φυτοπαθογόνων. Ωστόσο, η εμφάνισή του σε προϊόντα αρτοποιίας υποδηλώνει πιθανές ελλείψεις στους ελέγχους ποιότητας και τις διαδικασίες υγιεινής κατά την παραγωγή τροφίμων.​ Η ικανότητα του βακτηρίου να αναπτύσσεται σε επίπεδα pH μεταξύ 5 και 10 και τα επίπεδα δραστηριότητας του νερού από 0,90 έως 1,0 – συνθήκες τυπικές σε τούρτες – επέτρεψαν την ανάπτυξη και την επιβίωσή του.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχε προηγουμένως εκδώσει προειδοποιητική επιστολή προς την εταιρεία Mena Food Group, επισημαίνοντας σοβαρές παραβάσεις στους τομείς των προληπτικών ελέγχων και των ορθών πρακτικών παραγωγής (GMP). Οι παραβάσεις περιελάμβαναν την αποτυχία αναγνώρισης και ελέγχου περιβαλλοντικών παθογόνων, καθώς και ανεπαρκή διαχείριση αλλεργιογόνων, όπως η μη δήλωση αλλεργιογόνων συστατικών στις ετικέτες των προϊόντων. ​

Αξιοσημείωτο είναι ότι το περιστατικό σχετίζεται με το φαινόμενο rope spoilage – μια μορφή αλλοίωσης των αρτοσκευασμάτων που είναι γνωστή εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Προκαλείται από βακτήρια του γένους Bacillus και χαρακτηρίζεται από γλυκιά, φρουτώδη οσμή (σαν ανανά) και σχοινώδη, κολλώδη υφή στο εσωτερικό του ψωμιού ή του κέικ. Αν και αρχικά θεωρούνταν αισθητικό πρόβλημα, το rope spoilage μπορεί να σχετίζεται και με κινδύνους για την υγεία, ειδικά όταν προκύπτει από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ορισμένα στελέχη Bacillus μπορούν να παράγουν εντεροτοξίνες, όπως και το Bacillus cereus, που είναι γνωστό παθογόνο για το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτές οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό ή διάρροια. Άτομα με ανοσοκαταστολή, βρέφη ή ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε βακτηριακές τοξίνες ή μικροβιακή επιβάρυνση.

Επειδή το rope spoilage δεν αλλάζει πάντα το εξωτερικό του προϊόντος, μπορεί να καταναλωθεί κατά λάθος, ιδιαίτερα σε βιοτεχνίες ή μικρά αρτοποιεία χωρίς αυστηρό ποιοτικό έλεγχο. Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και την τήρηση των προτύπων ασφάλειας τροφίμων, ιδιαίτερα σε προϊόντα που καταναλώνονται χωρίς περαιτέρω θερμική επεξεργασία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα