Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το θέμα της επεξεργασίας τροφίμων, με πολλές αναφορές που συνδέουν τα λεγόμενα «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» με την υγεία μας και το περιβάλλον.
Πολλές αναφορές έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και την κακή υγεία, και αυτό εύλογα κάνει τους καταναλωτές να ανησυχούν. Τι είναι όμως τα επεξεργασμένα και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε;
Ο φορέας τροφίμων του δημόσιου τομέα της Σκωτίας, συγκέντρωσε τα παρακάτω πέντε στοιχεία για τα επεξεργασμένα και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για να κατανοήσετε το θέμα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
1. Δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ανθυγιεινά
Οι όροι «επεξεργασμένο» και «υπερεπεξεργασμένο» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον τρόπο παρασκευής ενός προϊόντος παρά για το πόσο υγιεινό είναι. Αν και δεν υπάρχει ευρέως αποδεκτός ορισμός, τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι αυτά που έχουν παρασκευαστεί με ποικίλες μεθόδους και περιέχουν πολλά συστατικά.
Ο όρος «υπερεπεξεργασμένο» είναι συγκεκριμένος για την ταξινόμηση NOVA που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στη Βραζιλία και ομαδοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους και όχι το θρεπτικό περιεχόμενο. Η ταξινόμηση NOVA ομαδοποιεί τα πολλές χιλιάδες διαφορετικά προϊόντα διατροφής, όλα παρασκευασμένα και χρησιμοποιημένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σε τέσσερις μόνο γενικές κατηγορίες:
- Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρι.
- Επεξεργασμένα υλικά μαγειρικής, όπως λάδια, βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων κονσερβοποιημένων λαχανικών, κονσερβοποιημένων ψαριών, φρούτων σε σιρόπι, τυριών και φρέσκων ψωμιών. Αυτά γίνονται ουσιαστικά με την προσθήκη συστατικών όπως αλάτι, λάδι, ζάχαρη και συντηρητικά σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα ή μαγειρικά συστατικά.
- Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων αναψυκτικών, γλυκών και αλμυρών συσκευασμένων σνακ, ανασυσταμένων προϊόντων κρέατος και προπαρασκευασμένων κατεψυγμένων πιάτων. Η ταξινόμηση NOVA τα θεωρεί ως σκευάσματα που παρασκευάζονται ως επί το πλείστον ή εξ ολοκλήρου από ουσίες που προέρχονται από τρόφιμα και πρόσθετα, όπως χρωστικές, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αντισυσσωματικούς παράγοντες και γαλακτωματοποιητές. Ενώ ο όρος «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» είναι συγκεκριμένος για το σύστημα ταξινόμησης NOVA, είναι πλέον ευρέως αποδεκτή ορολογία.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι πολλά υγιεινά τρόφιμα όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, θα εμπίπτουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων ή υπερεπεξεργασμένων μαζί με άλλα προϊόντα όπως τα βρεφικά γάλατα. Τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι φθηνά, βολικά και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Όλα αυτά, όπως είναι κατανοητό, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να κάνουν πιο δύσκολη την καλύτερη επιλογή.
2. Η επεξεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των προτύπων των τροφίμων
Η επεξεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της τήρησης των προτύπων. Αν και ένα βασικό μέλημα για πολλούς από εμάς είναι η χρήση πρόσθετων και ουσιών όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά, τεχνητά χρώματα, αντιοξειδωτικά και γεύσεις, αυτά καλύπτονται από αυστηρή νομοθεσία και απαιτούν διεξοδικές αξιολογήσεις ασφάλειας προτού εγκριθούν για χρήση ως συστατικό ενός προϊόντος διατροφής.
Όλα τα πρόσθετα τροφίμων υποβάλλονται σε λεπτομερείς αξιολογήσεις για να ελεγχθεί ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση από τους ανθρώπους. Όταν προκύπτουν νέες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια ενός πρόσθετου, το πρόσθετο επανεκτιμάται για την ασφάλειά του με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους προστίθενται πρόσθετα τροφίμων και άλλες ουσίες, όπως:
- Συντηρητικά που βοηθούν στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
- Γαλακτωματοποιητές που βοηθούν στην ανάμειξη ή την πύκνωση του προϊόντος.
- Γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη σε τρόφιμα με μειωμένες θερμίδες.
- Χρωστικές τροφίμων που προσθέτουν ή επαναφέρουν χρώμα σε ένα τρόφιμο που χάθηκε κατά την επεξεργασία.
- Αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν τα λίπη μέσα στο προϊόν να ταγγίζουν ή να αλλάζουν χρώμα.
- Γεύσεις που προσθέτουν ή αποκαθιστούν τις γεύσεις σε ένα τρόφιμο που χάθηκε κατά την επεξεργασία.
3. Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τα επεξεργασμένα και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με κακά αποτελέσματα υγείας, υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την ποιότητα αυτών των στοιχείων.
Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε εάν ο κίνδυνος που σχετίζεται με τα επεξεργασμένα τρόφιμα οφείλεται στην ίδια την επεξεργασία ή επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά ενεργειακά πυκνά, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι ή σάκχαρα και/ή χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά. και φυτικές ίνες. Συγκριτικά, οι ενδείξεις βλαβών για την υγεία ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης υπερβολικού λίπους, ζάχαρης και αλατιού είναι πολύ ισχυρές και καλά τεκμηριωμένες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών καταστάσεων αυξημένου κινδύνου όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Σε όλες τις χώρες οι αρμόδιοι φορείς, επιστήμονες και γιατροί, τονίζουν τη σημασία της μείωσης των τροφίμων και ποτών που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και/ή αλάτι. Αυτά τα είδη τροφίμων αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού αγορών μας και γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας μακροπρόθεσμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
4. Η ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τρόφιμα με χαμηλότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι
Αυτήν τη στιγμή, τα μέρη όπου ζούμε και εργαζόμαστε συχνά δεν μας υποστηρίζουν να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Υπάρχει μια αφθονία φαγητού και ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι που είναι βολικό και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα τρόφιμα διαφημίζονται και προωθούνται έντονα και ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ πειστικό για να μας ενθαρρύνει να αγοράσουμε περισσότερα ή απλώς να αγοράσουμε πράγματα που δεν σκοπεύαμε να κάνουμε.
Η εξέταση των ετικετών των τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε πιο υγιεινές επιλογές. Πολλά προϊόντα έχουν μια ετικέτα με χρωματική κωδικοποίηση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να συγκρίνετε προϊόντα και να βρείτε επιλογές που είναι χαμηλότερες σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα. Προσπαθήστε να επιλέξετε προϊόντα με περισσότερα πράσινα και κεχριμπαρένια και λιγότερα κόκκινα στην ετικέτα.
- Το κόκκινο σημαίνει ότι το φαγητό είναι πλούσιο σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι ή σάκχαρα, επομένως πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο συχνά και σε μικρότερες ποσότητες
- Κεχριμπάρι σημαίνει μέτριο, έτσι μπορείτε να τρώτε φαγητά με όλο ή κυρίως κεχριμπάρι στην ετικέτα τις περισσότερες φορές
- Το πράσινο σημαίνει ότι το φαγητό είναι χαμηλό σε λιπαρά, αλάτι ή σάκχαρα και είναι μια πιο υγιεινή επιλογή