Τα μανιτάρια είναι, για λόγους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς, η τροφή του μέλλοντος. Αλλά πέρα από αυτούς τους δύο παράγοντες, η ενασχόληση με την καλλιέργεια μανιταριών μπορεί να είναι πιο επικερδής από ότι φαντάζεστε.
Το κόστος κατασκευής μιας σύγχρονης φάρμας μανιταριών ξεπερνά το κόστος κάποιας άλλης παραγωγής. Τα μανιτάρια χρειάζονται ειδικά σχεδιασμένα κτίρια, ράφια από χάλυβα ή αλουμίνιο, σύστημα κλιματισμού για έλεγχο της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του επιπέδου CO2, συστήματα ψύξης και ποτίσματος, και μηχανήματα. Ειδικά με τις τιμές των πρώτων υλών να εκτοξεύονται, λόγω του πολέμου, το κόστος για την παραγωγή 2.700 τόνων μανιταριών ετησίωςμπορεί να αφορά ως και περίπου 5,6 εκατομμύρια ευρώ. Όμως παρά το υψηλό κόστος όλο και περισσότεροι επενδυτές σκέφτονται να εισέλθουν στον κλάδο των μανιταριών.
Τα μανιτάρια μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επένδυση
Όπως επιβεβαιώνουν και στοιχεία έκθεσης που αποτιμά την παγκόσμια αγορά μανιταριών σε περίπου 47 δις ευρώ, αναφέρει το New Food Magazine. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να καταναλώνουν υπερτροφές ή να ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τους New York Times , τα μανιτάρια αποτελούν το «Συστατικό της Χρονιάς 2022».
Αποτελούν τάση στη διατροφή
Όπως προαναφέρθηκε, η χορτοφαγία, ο βιγκανισμός και οι φυτικές δίαιτες είναι πια της μόδας. Το κύριο υποκατάστατο κρέατος, τόσο για τη γεύση όσο και για τα οφέλη, που χρησιμοποιείται σε αυτές δεν είναι άλλο από τα μανιτάρια. Αυτό συμβαίνει, επειδή η υφή τους πλησιάζει κάπως το κρέας και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη και ενέργεια. Μπορούν, επίσης, να σταθούν εξαιρετικά δίπλα σε πολλά πιάτα και με ένα διαφορετικό συνδυασμό από αμέτρητες σάλτσες και παραλλαγές.
Υγεία και πρόληψη ασθενειών
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα μανιτάρια περιέχουν Β2, Β3, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β5, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, κάλιο, αντιοξειδωτικά και είναι πολύ υγιεινά. Είναι, επίσης γνωστά για την ιδιότητά τους να προλαμβάνουν ασθένειες, όπως τύπους καρκίνου. Μια ακόμη εντυπωσιακή ιδιότητά τους είναι η παραγωγή βιταμίνης D, αν εκτεθούν σε κάποια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), όπως το ηλιακό φως ή μια λάμπα UV. Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τη συμβολή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Γεύση umami
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η πέμπτη γεύση (εκτός από γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό) ονομάζεται umami. Χάρη στο νουκλεοτίδιο μονοφωσφορική γουανοσίνη (GMP) που υπάρχει στα μανιτάρια, όπως η ιαπωνική ποικιλία shiitake, περιέχουν έντονη γεύση umami. Το umami είναι δημοφιλές για την αίσθηση πληρότητας και ευχαρίστησης που αφήνει στο στομάχι και τον ουρανίσκο, ενώ επιτρέπει έως και 50% μείωση του αλατιού. Επίσης, τονίζει τη γλυκύτητα και μειώνει την ένταση της πικρής γεύσης στα φαγητά. Το umami, ευτυχώς, μπορεί να το απολαύσετε σε όποιο μανιτάρι κι αν επιλέξετε.
Βιωσιμότητα
Κλείνουμε το εγκώμιο στα μανιτάρια με ένα πλεονέκτημα που υπάρχει από την καλλιέργεια μανιταριών που δεν είναι άλλο από το ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Για να παραχθεί 1 κιλό μανιταριών απαιτούνται 1,8 γαλόνια νερού (οι ντομάτες χρειάζονται 26 γαλόνια), περίπου μια κιλοβατώρα ενέργειας (που ισοδυναμεί με το να φτιάξεις ένα μπρίκι καφέ και να το διατηρήσεις ζεστό για μία ώρα) και παράγει 0,7 λίβρες CO 2 (οι άνθρωποι παράγουν 2,3 λίβρες την ημέρα), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το New Food Magazine.