Μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις σε φυλακές της Τουρκίας.
850 κρατούμενοι στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Sincan στην Τουρκία υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση του πρωινού, σύμφωνα με δηλώσεις των οικογενειών των ασθενών. Η Ένωση δικηγόρων της Κωνσταντινούπολης Association of Lawyers for Freedom (ÖHD) ανακοίνωσε ότι κρατούμενοι δηλητηριάστηκαν σε πολλές φυλακές στην περιοχή του Μαρμαρά στις 28 Ιουνίου. Στην ανακοίνωση που έγινε στον λογαριασμό μέσων κοινωνική δικτύωσης, αναφέρθηκε ότι η δηλητηρίαση προκλήθηκε από τα τρόφιμα που δόθηκαν στη φυλακή.
Στην ανακοίνωση της η Ένωση δικηγόρων αναφέρει: «μας έχει αναφερθεί ότι η φυλακή τους έδωσε γεύμα με συκώτι κοτόπουλου, ότι το χρώμα και η γεύση του φαγητού ήταν ελαττωματικά και ότι μετά την κατανάλωση του φαγητού, πολλοί κρατούμενοι παραπονέθηκαν για διάρροια, εμετούς, κοιλιακούς πόνος και αδυναμία το ίδιο βράδυ. Στις συνεντεύξεις, τα παράπονα ιδιαίτερα ηλικιωμένων κρατουμένων ήταν έντονα. Πολλοί κρατούμενοι χειροτέρευαν κάθε μέρα, κάποιοι από τους κρατούμενους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ενώ άλλοι νοσηλεύονταν στο ιατρείο της φυλακής». Να σημειωθεί ότι παρόμοιες περιπτώσεις δηλητηρίασης σημειώθηκαν πρόσφατα στις φυλακές Silivri, Kırklareli, Diyarbakır και Pınarhisar.
Το δικαίωμα πρόσβασης στη διατροφή και την υγεία είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είπε η ÖHD. Η επίβλεψη της υγιεινής και της ποιότητας των γευμάτων που δίνονται στους κρατούμενους στις φυλακές και η πρόληψη και η θεραπεία ασθενειών που εμφανίζονται στη φυλακή συγκαταλέγονται στα καθήκοντα και τις ευθύνες του κράτους.
Η κατάσταση στις φυλακές Μαρμαρά αποκαλύπτει ότι τα γεύματα που δίνονται στους κρατούμενους δεν παρασκευάζονται υπό συνθήκες υγιεινής και ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στην υγεία εξίσου. «Το κράτος πρέπει να εκπληρώσει την απαραίτητη φροντίδα και ευθύνη για να αποτρέψει την επανεμφάνιση των προβλημάτων υγείας και να διασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και υγεία».