ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Σε ποια φρούτα και λαχανικά μειώνεται το όριο της ακεταμιπρίδης

Προσοχή: Σε ποια φρούτα και λαχανικά μειώνεται το όριο της ακεταμιπρίδης

2 λεπτά ανάγνωσης

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ επιβάλλει αυστηρότερα όρια για την ακεταμιπρίδη σε 38 προϊόντα

Όπως σας έχει ενημερώσει το cibum, από το 2024 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτείνει την σημαντική αναθεώρηση των ανώτατων επιτρεπόμενων επιπέδων υπολειμμάτων (MRLs) για την εντομοκτόνο ουσία ακεταμιπρίδη, επηρεάζοντας άμεσα την παραγωγή και εμπορία πολλών φρούτων και λαχανικών. Πλέον και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2025/158, που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2025, τα νέα όρια θα τεθούν σε ισχύ από τις 19 Αυγούστου 2025.

- Advertisement -

Η απόφαση αυτή βασίζεται σε αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία εντόπισε υπερβάσεις της οξείας αναφοράς δόσης (ARfD) σε αρκετά προϊόντα. Ειδικότερα, τα νέα όρια υπολειμμάτων μειώνονται στο όριο ανίχνευσης (LOD) για προϊόντα όπως μπανάνες, φραγκοστάφυλα, μαρούλια, σπανάκι και αντίδια. Επιπλέον, μειώσεις εφαρμόζονται σε κεράσια, ροδάκινα, σταφύλια, βατόμουρα, ντομάτες, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, πιπεριές, αγγούρια και κολοκυθάκια.

Η Πολωνία, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέδωσε ανακοίνωση στις 29 Απριλίου 2025, επισημαίνοντας τη σημασία των αλλαγών για 38 προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον αγροτικό της τομέα. Η ανακοίνωση τονίζει την ανάγκη προσαρμογής των γεωργικών πρακτικών και την αναθεώρηση των υφιστάμενων χρήσεων της ακεταμιπρίδης.

- Advertisement -

Η ακεταμιπρίδη, αν και θεωρείται λιγότερο τοξική από άλλα νεονικοτινοειδή, έχει προκαλέσει ανησυχίες λόγω πιθανών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η EFSA, σε πρόσφατη έκθεσή της, υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρότερα όρια, λαμβάνοντας υπόψη νέα τοξικολογικά δεδομένα. Οι παραγωγοί και εξαγωγείς καλούνται να επανεξετάσουν τις πρακτικές τους, καθώς οι νέοι κανονισμοί ενδέχεται να επηρεάσουν την πρόσβαση των προϊόντων τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμμόρφωση με τα νέα όρια είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout