Τι είναι η βιώσιμη ψύξη και πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;
Η κλιματική αλλαγή και η κατάρρευση της φύσης κυριαρχούν στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων για το 2023. Και είναι γνωστό πως η βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις αρχίζει να γίνεται μεγαλύτερη προτεραιότητα ξεπερνώντας ακόμα και τους στόχους της ποιότητας των προϊόντων. Η νέα τάση θέλει στους στόχους ESG μια εταιρείας, να περιλαμβάνεται και το σύστημα ψύξης – που συμβάλλει επί του παρόντος στο 3,4% των παγκόσμιων εκπομπών– καθώς τα παραδοσιακά κλιματιστικά και τα ψυκτικά περιέχουν φθοριούχα αέρια που μπορεί να διαρρεύσουν, καταστρέφοντας το στρώμα του όζοντος του πλανήτη και βλάπτοντας το περιβάλλον. Τα παραδοσιακά συστήματα ψύξης HFC είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για την κλιματική αλλαγή που ο Καναδάς και 196 άλλες χώρες έχουν υπογράψει εδώ και χρόνια μια διεθνή συμφωνία, την τροποποίηση του Κιγκάλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ , για μείωση της κατανάλωσης HFC κατά 85% έως το 2036, σε σχέση με το 2011 έως το 2013.
Η βιώσιμη ψύξη που όπως υποδηλώνει και το όνομα είναι πιο φιλική προς το κλίμα, αντικαθιστά αυτά τα αέρια με φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες όταν συνδυάζονται με ενισχυμένα μέτρα ενεργειακής απόδοσης μειώνουν τόσο τις άμεσες εκπομπές από τη διαρροή ψυκτικού όσο και τις έμμεσες εκπομπές από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της μονάδας ψύξης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η «ψύξη φιλική προς το κλίμα» θα μπορούσε να παρακάμψει περισσότερους από 460 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου – ή περίπου οκτώ χρόνια παγκόσμιων εκπομπών στα επίπεδα του 2018.
Ψυγεία σουπερμάρκετ
Τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ δεν είναι όπως τα οικιακά ψυγεία, τα οποία συνήθως περιέχουν λιγότερο από 200 γραμμάρια ψυκτικού. Ο Morgan Smith, εκπρόσωπος του North American Sustainable Refrigeration Council , λέει πως κάτω και πίσω από τις θήκες λαχανικών, γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων τροφίμων σε ένα τυπικό σούπερ μάρκετ, βρίσκονται χιλιόμετρα σωληνώσεων με χιλιάδες βαλβίδες, που περιέχουν κυριολεκτικά έναν τόνο ψυκτικού μέσου. Η μη κερδοσκοπική ομάδα Environmental Investigation Agency έχει καταγράψει τις διαρροές σε βίντεο χρησιμοποιώντας κάμερες υπερύθρων και ανιχνευτές HFC σε παντοπωλεία των ΗΠΑ. Επίσης, μέτρησε τα επίπεδα των HFCs στο κατάστημα χρησιμοποιώντας χημικούς ανιχνευτές. Εντόπισε διαρροές στο 55% των δεκάδων καταστημάτων των ΗΠΑ όπου έκανε μετρήσεις . Κατά μέσο όρο, διαπίστωσε ότι ένα σούπερ μάρκετ εκπέμπει 875 λίβρες (400 κιλά) HFCs ετησίως, που ισοδυναμούν με εκπομπές άνθρακα από 300 αυτοκίνητα . Μόνο στις ΗΠΑ, υπολόγισε ότι οι διαρροές HFC στο σούπερ μάρκετ προκαλούν τόση υπερθέρμανση του πλανήτη όσο η καύση 22 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα.
Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψύξη στη θέση των HFC;
Οι κύριες εναλλακτικές ονομάζονται «φυσικά» ψυκτικά επειδή είναι όλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Περιλαμβάνουν:
- CO2.
- Αμμωνία.
- Προπάνιο.
Ενώ το CO2 είναι αέριο του θερμοκηπίου, το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των HFC. Και το προπάνιο, ενώ είναι ορυκτό καύσιμο, δεν καίγεται όταν χρησιμοποιείται στην ψύξη. Στην πραγματικότητα, και οι τρεις αυτές χημικές ουσίες θεωρούνται ψυκτικά με εξαιρετικά χαμηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τα συστήματα ψύξης που είναι κρίσιμα για την άνεση, την παραγωγικότητα και την υγεία πρέπει λοιπόν, να είναι και βιώσιμα και αυτό το έχουν κατανοήσει πολλές επιχειρήσεις τροφίμων και μεγάλοι λιανοπωλητές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρεία Chemours που ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρωτοποριακού νέου ψυκτικού της. Η Chemours σύμφωνα με το internationalsupermarketnews, έχει αναπτύξει αυτό το ψυκτικό με έμφαση στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του στην κλιματική αλλαγή. Το νέο ψυκτικό μέσο διαθέτει εξαιρετικά χαμηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP), εξασφαλίζοντας μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ψυκτικά.
Επίσης πέντε σουπερμάρκετ της Καλιφόρνια – μέρος των εμπορικών σημάτων του Grocery Outlet και της Raley – συγκέντρωσαν χρήματα από την πώληση πιστώσεων άνθρακα ψυκτικού αφού επέλεξαν να εγκαταστήσουν συστήματα ψύξης που βασίζονται σε φυσικά ψυκτικά, όπως ένα υπερκρίσιμο σύστημα ενίσχυσης CO 2 (R744) , αντί του παραδοσιακού HFC.