Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέες «οχλήσεις» στον FDA να καταργήσει το διοξείδιο του τιτανίου στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέες «οχλήσεις» στον FDA να καταργήσει το διοξείδιο του τιτανίου στα τρόφιμα
spot_img

Η ασφάλεια του διοξειδίου του Τιτανίου δεν έχει επανεξεταστεί στις ΗΠΑ από το 1973!

Ενώ στην ΕΕ το διοξείδιο του τιτανίου έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα, στη Βρετανία, τον Καναδά και στις ΗΠΑ ακόμα επιτρέπεται, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς οργανώσεις καταναλωτών έχουν εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους ενώ έχουν ασκηθεί και αγωγές σε εταιρείες που το χρησιμοποιούν.

Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO 2 ) είναι μια φυσική λευκή σκόνη που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των χρωμάτων σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών προϊόντων τροφίμων και μη, κάνοντας τα χρώματα να φαίνονται πιο φωτεινά και καθαρά. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως λευκή χρωστική ουσία, που προστίθεται σε προϊόντα για την αύξηση της λευκής αδιαφάνειας.

Το νέο “επεισόδιο” αφορά σε πέντε οργανώσεις που ζητούν από τον FDA να ακυρώσει την έγκρισή του για το διοξείδιο του τιτανίου ως πρόσθετο χρώματος στα τρόφιμα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Η αναφορά κατατέθηκε από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, το Κέντρο Επιστήμης Δημοσίου Συμφέροντος, το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας.

Η αναφορά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου δεν έχει επανεξεταστεί από τον FDA από το 1973. Τότε το χημικό κρίθηκε ασφαλές επειδή θεωρήθηκε πως το συνθετικό TiO2 δεν απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό. Τώρα όμως, σύμφωνα με την αναφορά, γνωρίζουμε ότι πολύ μικρά σωματίδια μπορούν να περάσουν από το γαστρεντερικό σωλήνα και να συσσωρευτούν στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που ο οργανισμός δεν γνώριζε ούτε εξέτασε το 1973.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα