Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

AFQ: Έλληνες πίσω από το Ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης τροφίμων.

ΑρχικήΝέαAFQ: Έλληνες πίσω από το Ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης τροφίμων.
spot_img

cibum team

Ένα ελληνικό σύστημα και παράλληλα σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έχει δημιουργηθεί, το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου. Πρόκειται για το AFQ (Activity Foodoxys Quality), από τη spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys, ενώ πρόσφατα το AFQ εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Βιοχημείας και υπεύθυνος της ομάδας που πήρε την πρωτοβουλία, Δημήτρης Κουρέτας, «με τη νέα αξιολόγηση πολλά προϊόντα, της Θεσσαλίας μπορούν να διακριθούν και να αποτελέσουν την αιχμή ενός μοντέλου που θα βασίζεται στον διατροφικό τουρισμό». Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.

«Με αυτή τη μέθοδο αναδεικνύονται και οι ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδια, όμως με τη διαδικασία αυτή που αναλύθηκε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο», τόνισε ο καθηγητής.Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα της περιοχής της Λάρισας που θα μπορούσαν να διακριθούν. Τέτοια, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, είναι τα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα τυριά από φάρμες της Ελασσόνας, το μέλι από τον Όλυμπο, η ελιά της δυτικής Μαγνησίας, και πολλά τοπικά κρασιά.

Τέλος, ο καθηγητής Βιοχημείας τόνισε ότι με την μέθοδο αυτή θα ήταν δυνατό οι παραπάνω περιοχές να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες, που θα αναζητήσουν πιστοποιημένα προϊόντα από την τοπική παραγωγή.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάθε τουρίστας της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, να έβρισκε στο μαξιλάρι του ένα ακτινίδιο Πυργετού; Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουκέτο τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει σημαντικά και τον τουρισμό της περιοχής της Θεσσαλίας», είπε ο καθηγητής Βιοχημείας.
Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο