Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Ανακάλυψη εμβολίου – άμυνα ενάντια στον θανατηφόρο ιό

ΑρχικήΝέαΑφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Ανακάλυψη εμβολίου - άμυνα ενάντια στον θανατηφόρο ιό
spot_img

cibum team

Ένα εμβόλιο προσφέρει επιτέλους στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος άμυνα ενάντια στον ιό της Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων

 Ένα υποψήφιο εμβόλιο, γνωστό ως ASFV-G-DI177l-προστατεύει αποτελεσματικά από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η USDA.

Σύμφωνα με το FSN, η Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του USDA (ARS) δημοσίευσε έρευνα που αναδεικνύει ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο, που όπως αποδείχθηκε προλαμβάνει και προστατεύει αποτελεσματικά χοίρους τόσο Ευρωπαϊκής όσο και Ασιατικής εκτροφής, ενάντια στο τρέχον ασιατικό στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί.

Μια πανδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με επίκεντρο την Κίνα, έχει σαρώσει 14 ασιατικές και ευρωπαϊκές κομητείες από το 2007, απαιτώντας από αυτές τις χώρες να καταστρέψουν χοίρους αξίας από 47,42 έως 112,09 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, African swine fever (ASF), δεν έχει φτάσει στη Βόρεια Αμερική, αλλά πλησιάζει. Η AFS έφτασε φέτος στο νησί Hispaniola της Καραϊβικής, το οποίο μοιράστηκαν η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο ιός AFS δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία και δεν μεταδίδεται από χοίρους σε ανθρώπους, ούτε θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων.   

Ωστόσο, επειδή εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρους πληθυσμούς χοίρων, δεν έχει καταστεί δυνατό να μην οδηγηθούν όλα τα επιμολυσμένα ζώα προς καταστροφή.  Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε θεραπεία ή εμβόλιο.

Η έκθεση της Πέμπτης 30/09 η οποία αναφέρει το υποψήφιο εμβόλιο ως αποτελεσματικό, μπορεί να σημαίνει ότι οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος της Βόρειας Αμερικής μπορεί να έχουν άμυνα ενάντια στον θανατηφόρο ιό πριν φτάσει στους χοίρους τους.

Η Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του USDA αναφέρει ότι το υποψήφιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε όλους τους χοίρους από την τέταρτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό. Αναφέρει ότι «οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα υποψήφιο εμβόλιο με την ικανότητα να παράγεται μαζικά στο εμπόριο, ενώ παράλληλα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του έναντι των ασιατικών στελεχών του ιού ASF, όταν δοκιμάστηκε σε ευρωπαϊκές και ασιατικές φυλές χοίρων».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η έρευνα της ομάδας μας κατέληξε στο σχηματισμό υποψηφίων εμβολίων που είναι σε θέση να αποτρέψουν και να προστατεύσουν διαφορετικές φυλές χοίρων από τον τρέχοντα ιό ASF», δήλωσε ο Chavonda Jacobs-Young, διαχειριστής της ARS. «Τα υποψήφια εμβόλια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας που απειλεί την παγκόσμια υγεία των χοίρων».

Ο Υπουργός Γεωργίας των Η.Π.Α. Tom Vilsack δήλωσε: “Οι υπηρεσίες USDA συνεργάζονται για την προστασία των ζώων των Η.Π.Α. από ξένες και αναδυόμενες ασθένειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία και τη δημόσια υγεία μας».

Η έρευνα για τα εμβόλια, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Transboundary and Emerging Diseases , δείχνει ότι οι επιστήμονες της ARS έχουν αναπτύξει ένα υποψήφιο εμβόλιο με δυνατότητα εμπορικής παραγωγής, το οποίο διατήρησε την αποτελεσματικότητά του έναντι των στελεχών του ιού ASF όταν αυτό δοκιμάστηκε σε ευρωπαϊκές και ασιατικές φυλές χοίρων.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιστήμη και τη γεωργία”, δήλωσε ο ερευνητής της ARS Manuel Borca . «Εργαζόμαστε προσεκτικά για να δούμε το υποψήφιο εμβόλιο να εμπορευματοποιείται μέσω των κοινών προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης και του εμπορικού μας εταίρου, της Εθνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας Navetco».

Μέχρι σήμερα, η ARS έχει κατασκευάσει και κατοχυρώσει με επιτυχία πέντε πειραματικά εμβόλια ASF και έχει εκδώσει πλήρως επτά άδειες σε φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη των εμβολίων. Η ARS συνεχίζει να αξιολογεί επιπλέον εμπορικούς συνεργάτες για την ανάπτυξη αυτών των εμβολίων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα