Το δωρεάν λογισμικό και τα άλλα εργαλεία που παρέχει το IFS στις επιχειρήσεις.
Του Νίκου Γδοντέλη*
Ήρθε η στιγμή λοιπόν να γυρίσουμε άλλη μια σελίδα στο IFS Food. Έτσι από 1 Οκτωβρίου και για μια περίοδο τριών μηνών, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση IFS Food Standard στις επιχειρήσεις τροφίμων είτε στην έκδοση 7 είτε στην έκδοση 8. Η συμμόρφωση με την έκδοση 8, των επιχειρήσεων που είναι πιστοποιημένες ή θα πιστοποιηθούν με IFS Food είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Πέρα από την σχετική αναταραχή που φέρνουν οι αναβαθμίσεις των προτύπων, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει κι ένα ευχάριστο νέο. Στην διάθεση των πιστοποιημένων επιχειρήσεων με IFS Food είναι ήδη το The new IFS Software auditXpress Neo (AXP Neo) for IFS Food 8. Το εν λόγω λογισμικό διευκολύνει σημαντικά την καταγραφή των αναφορών των εσωτερικών επιθεωρήσεων ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) κατά IFS Food και είναι δωρεάν. Δοκιμάσαμε το νέο λογισμικό που είναι εύχρηστο και γρήγορο.
Το IFS έχει δεσμευτεί, πως το AXP Neo αποτελεί ένα εργαλείο της επιχείρησης και έχει διασφαλιστεί πως οι καταγραφές δεν κοινοποιούνται ούτε στο IFS αλλά ούτε και στον Φορέα Πιστοποίησης (ΦΠ). Η αλήθεια είναι πως διευκολύνει πολύ στην κάλυψη όλων των απαιτήσεων του προτύπου κατά τις εσωτερικές επιθεωρήσεις, ενώ βοηθά στην αντίληψη του τρόπου αναζήτησης τεκμηρίων και καταγραφής ευρημάτων στις εσωτερικές επιθεωρήσεις, ενώ ενισχύει το επίπεδο συνεργασίας και κατανόησης με τον ΦΠ, ο οποίος πλέον θα χρησιμοποιεί το ίδιο λογισμικό για τα δικά του report!
Οι επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες με το IFS Food Standard μπορούν να βρούν το AXP Neo για δωρεάν λήψη στον ιστότοπο του IFS (https://www.ifs-certification.com/en/) στην περιοχή σύνδεσης IFS database, αφού εισέλθουν με τους κωδικούς τους στο πεδίο LOG IN.
Η ομάδα της AG ADVENT μελέτησε το IFS Food 8 και παρήγαγε όπως σε κάθε αναβαθιση προτύπου ΣΔΑΤ το δικό της Transition KIT. Προσωπικά πριν από μερικούς μήνες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την διαδικτιακή ενημέρωση της κ. Χρύσας Δημητριάδη, Director IFS Standard Management, που μας παρουσίασε τις αλλαγές από το IFS Food 7 στο IFS Food 8.
Με την σειρά μου λοιπόν σας παρουσιάζω τα συμπεράσματά μου για την νέα έκδοση του IFS Food, αλλά και στοιχεία – οδηγίες για την ομαλή μετάβαση από την έκδοση 7 στην έκδοση 8:
A. Γιατί προχώρησε το IFS στην έκδοση 8 σε λιγότερο από 2 χρόνια από την έκδοση 7;
- Εναρμόνιση με την αναθεωρημένη έκδοση Codex Alimentarius – General principles for hygiene (2022)
- Eναρμόνιση με το ISO22003-2
- Μείωση της γραφειοκρατείας των επιχειρήσεων
- Ανανέωση του Glossary / terminology
- Ενσωμάτωση προτάσεων από ταενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders feedback)
- Διευκόλυνση και υποστήριξη επιθεωρητών και Φορέων Πιστοποίησης IFS Food.
B. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές του προτύπου IFS Food;
- The ‘’B’’ case. Η βαθμολογία Β δεν αποτελεί σημείο προσοχής / παρατήρηση. Πρόκειται πλέον για απόκλιση (deviation) τόσο για κανονικές απαιτήσεις όσο και τις απαιτήσεις knock out (ΚΟ). Σαν αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής χρειάζεται η επιχείρηση να προτείνει και να εφαρμόσει διορθώσεις μέσα σε 4 εβδομάδες και να προτείνει διορθωτικές ενέργειες σε 4 εβδομάδες και εφαρμογή των ΔΕ σε 12 μήνες.
- Claims. Επιτρέπονται πλέον ορισμένες δηλώσεις (claims) επί του πιστοποιητικού IFS Food. Πρόκειται μόνο για δηλώσεις ΠΟΠ και ΠΓΕ. Δεν επιτρέπονται δηλώσεις όπως χωρίς γλουτένη ή BIO.
- The STAR status. Οι επιχειρήσεις που επιθεωρήθηκαν με απροειδοποίητο έλεγχο (unannounced audit) διακρίνονται με την χρήση αστεριού δίπλα στην λέξη Food τόσο στο πιστοποιητικό τους όσο και στην IFS database.
- Checklist changes. Έχουν γίνει αλλαγές στο ερωτηματολόγιο
- Υπάρχουν μετακινήσεις κι ενοποιήσεις υπαρχόντων στην έκδοση 7 απαιτήσεων. (232 απαιτήσεις στο IFS Food 8 αντί of 237 in IFS Food 7). Προστέθηκαν 4 νέες απαιτήσεις.
- Υπάρχουν πλέον 5 Κεφάλαια αντί 6. Πρακτικά το Food defense ματακινήθηε στο κεφάλαιο 4 και καταργήθηκε το κεφάλαιο 6.
- Η αειφορία (sustainability) περιλαμβάνεται πλέον στην υπευθυνότητα της διοίκησης (responsibilities of senior management) μαζί με την παλαιά τριπλέτα food safety, customer focus και food safety culture. Πρέπει να περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ο όρος στην Εταιρική Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων.
- To Food Safety Culture (FSC) αναφέρεται σε 2 απαιτήσεις: στην Εταιρική Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων και την ανασκόπηση από την διοίκηση (management reviews) και πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα: επικοινωνία της Εταιρικής Πολιτικής Ασφάλειας Τροφίμων και των αρμοδιοτήτων στελεχών και προσωπικού, εκπαίδευση στελεχών και προσωπικού, επανατροφοδότηση από το προσωπικό για θέματα ασφάλειας τροφίμων και μέτρηση απόδοσης.
- Εγκαταλείπεται η φράση ‘’shall have in place’’ που δημιουργούσε σύγχυση. Στην νέα έκδοση χρησιμοποιούνται οι παρακάτω 3 σαφής όροι: Documented, δηλαδή να υπάρχει γραπτά, Implemented, δηλαδή να γίνεται και Maintained, δηλαδή να υπάρχει up-to-date πληροφορία και τακτική ανασκόπηση για συνεχή συμμόρφωση και βελτίωση.
- Η συχνότητα εκφράζεται πλέον σε μήνες και όχι έτη όπως στο v7. Έτσι εντός περιόδου 12 μηνών ή όποτε προκύψουν σημαντικές αλλαγές κατά το v8 διενεργούμε:
- 1.3.3 Review of infrastructure and environment by senior management4.4.7 Review of sourcing of materials and suppliers assessment4.12.4 Test of traceability system / mass balance4.20.4 Review of vulnerability assessment4.21.3 Review of food defense plan5.6.3 Cross check of lab results with results from accredited methods1.3.1 Management review (with an execution not exceeding 15 months)5.1.1 Internal audit (with an execution not exceeding 15 months)
- 5.9.2 Internal test of the procedure for recall / withdrawal / incidents (with an execution not exceeding 15 months)
- Οι 4 νέες απαιτήσεις στο IFS Food 8 είναι:
2.3.11.1 HACCP plan validation initially and revalidation after modification that has impact in food safety shall be documented, implemented and maintained to ensure the HACCP plan is suitable to effectively control the identified hazards (attention to glossary 4 differentiation with verification)
4.12.3 Safe management and storage of chemicals. All chemicals fit for purpose, labelled, stored and handled in a way to not pose any contamination risk
5.6.2 Documents of environmental monitoring program criteria. Based on risk the criteria for environment monitoring program shall be documented, implemented and maintained
5.11.2 Implementation of corrections for deviations and non-conformities
- Απαιτήσεις Knock Οut (ΚO) στο IFS Food 8
- Τα KO requirements παραμένουν 10 στον αριθμό.
- Governance and commitment (1.2.1)
- Monitoring system of each CCP (2.2.3.9.1)
- Personal hygiene (3.2.2)
- Customer agreement (4.1.3)
- Raw Materials specifications (4.2.1.3)
- Foreign material risk mitigation (4.12.1)
- Traceability (4.18.1)
- Internal Audits (5.1.1)
- Procedure for withdrawals, recalls and incidents (5.9.1)
- Corrective actions (5.11.3)
- Τα KO requirements παραμένουν 10 στον αριθμό.
Μόνο τα KO 2 και KO 4 μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘’Not applicable’’ με σχετική τεκμηρίωση.
- Αλλαγές στο KO #7
Το σύστημα Ιχνηλασιμότητας (traceability system) πρέπει πλέον να καλύπτει και τα πρωτογενή και τα δευτερογενή υλικά συσκευασίας (food contact packaging materials and/or materials) με τεκμήρια για νομική τους συμμόρφωση και λοιπές απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων.
- Αλλαγές στο KO #8
Οι εσωτερικές επιθεωρήσεις πρέπει να ακολουθούν την απάιτηση: Internal audits planned in 12 month period and executed max in 15 month period for all IFS requirements. A risk assessment may bring higher frequency for some requirements.
C. Το IFS φέρνει σειρά από δωρεάν εργαλεία (Free IFS tools) για να υποστηρίξει τις πιστοποιημένες εταιρίες. Τα βρίσκει κανείς στο site του IFS (https://www.ifs-certification.com/en/), αφού εισέλθei με τους κωδικούς του στο πεδίο LOG IN. Ακολουθεί κατάλογος της σχετικής εργαλειοθήκης.
- IFS Guidelines
- IFS Audit Manager App
- IFS pathway
- The IFS database
- The IFS Software
- IFS Newsletters
- IFS Risk Management Support Package
Στο Youtube channel του IFS έχει αναρτηθεί σύντομο video με τις αλλαγές του IFS Food 8 σε σχέση με το IFS Food 7.
*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.